Data actualizării:
Data publicării:

Covid-19: A treia doză de vaccin. Dr. Gheorghiță, despre decizia României

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță / Foto gov.ro
Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță / Foto gov.ro
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 din România a vorbit despre a treia doză de vaccin.

„Aici ne așteptăm ca într-adevăr la nivel european să fie o decizie comună. Este evident faptul că se cristalizează la nivel internațional o tendință de a recomanda doza a treia în momentul de față, în special persoanelor care sunt vârstnice, de peste 60 de ani, persoanelor care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, în mod deosebit condițiile de imunodepresie care cresc riscul de a face o formă cu complicații chiar în ciuda vaccinării și celor care au prin natura profesiei un risc mare de a se expune la îmbolnăvire cum este personalul medical”, a explicat Valeriu Gheorghiță, după ce a fost întrebat despre a treia doză de vaccin pentru românii deja imunizați.

Se așteaptă revizuirea datelor de siguranță

 

„Acestea sunt tendințele la acest moment. Ceea ce noi așteptăm de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) sunt lucruri care au la bază revizuirea datelor de siguranță, tolerabilitate și, evident, datele de imunogenitate. Pentru datele de imunogenitate sunt deja disponibile o serie de studii care ne arată că, într-adevăr, cea de-a treia doză are un efect important de stimulare a răspunsului imun. Există deja experiența preliminară din Israel, la peste 3.000 de persoane care au fost supuse unui chestionar de evaluare a profilului de reacții adverse, și ne arată că nu sunt reacții adverse altele decât ce s-a întâmplat la doza doi”, a mai spus el.

„Practic, profilul de siguranță din datele disponibile pare similar cu doza doi și, de asemenea, datele de imunogenitate ne arată o creștere a răspunsului imun protector care aduce cu siguranță beneficii tocmai în rândul celor mai vulnerabili”, a conchis coordonatorul campaniei de vaccinare.

Avem doze suficiente și pentru acest pas, spune Baciu

 

„În momentul de față încercăm să facem un management cât mai eficient al stocurilor. Trebuie să ținem cont de mai multe chestiuni. În primul rând trebuie să ținem cont de numărul dozelor de vaccin pe care îl avem în România, trebuie să ținem cont de dinamica campaniei de vaccinare, de cât consumăm din aceste doze, și de câte doze intră în România. Dar, să ținem cont că toate aceste doze au o perioadă de valabilitate. (...) Cu siguranță vom avea un număr suficient de mare de vaccin pentru perioada următoare, până la sfârșitul anului, luând în considerare evident și cea de-a treia doză”, a explicat și secretarul de stat Andrei Baciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel