Data publicării:

Corupție cu măștile din pandemie, în Spania. Fostul ministru al Transporturilor refuză se demisioneze din funcția de parlamentar

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Anna Shvets/ Pexels
Fotografie de la Anna Shvets/ Pexels
Marți, fostul Ministru al Transporturilor din Spania, Jose Luis Abalos, a respins apelurile din partea Partidului Socialist (PSOE) de a-și da demisia din funcția de parlamentar, după ce asistentul său a fost acuzat că a acceptat mită pentru a facilita contracte pentru măști în timpul pandemiei de COVID, realatează Reuters.

PSOE i-a dat lui Abalos, ministru al transporturilor între 2018 și 2021, 24 de ore să demisioneze, declarând că, deși nu a fost acuzat de nicio faptă penală, el poartă o "responsabilitate politică".

Dar Abalos, argumentând că nu a făcut nimic greșit, a declarat că va continua să fie parlamentar independent "pentru a-mi restabili onoarea".

"Nu pot să-mi închei cariera politică ca o persoană coruptă când sunt nevinovat," a declarat Abalos într-o conferință de presă la Madrid.

Presupusul scandal al măștilor și pierderea unui loc în parlament survin într-un moment delicat pentru guvernul minoritar socialist al premierului Pedro Sanchez, care depinde de sprijinul instabil al partidelor naționaliste catalane și altor partide regionale pentru a trece legislația cheie, cum ar fi bugetul.

Abalos a declarat că va deveni parte a unui bloc cunoscut sub numele de grupul mixt, care include patru parlamentari din partidul de stânga Podemos, care s-a certat cu partenerii săi de coaliție mai mici ai lui Sanchez, Sumar.

Procurorii anticorupție îl acuză pe asistentul personal al lui Abalos, Koldo Garcia, că a acceptat plăți pentru a acționa ca un intermediar între guvern și Soluciones de Gestion y Apoyo a las Empresas SL, o companie înființată în 2017 pentru a furniza generatoare de electricitate, conform documentelor judecătorești.

Procurorii îl acuză pe Garcia că a primit plăți după ce a ajutat compania să câștige contracte pentru a furniza măști la porturile spaniole și compania feroviară de stat ADIF, printre altele, în timp ce Abalos era ministru al transporturilor.

Abalos și-a apărat rolul în achiziționarea de echipamente medicale în timpul pandemiei, argumentând că a obținut aprovizionare la prețuri sub cele de pe piață. El a descris presupusul rol al lui Garcia ca intermediar în contracte ca "reproșabil" și "repugnant", și că ancheta va determina dacă fostul său asistent este vinovat.

Avocatul lui Garcia nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

PSOE a declarat că va începe procedurile pentru a-l excluz pe Abalos din partid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel