Data publicării:

Corupție cu măștile de protecție din pandemie, în Spania. Un fost ministru este forțat să demisioneze din funcția de parlamentar

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Fostul ministru spaniol José Luis Abalos, forțat să demisioneze din cauza unui scandal de corupție legat de achiziționarea de măști de protecție în timpul pandemiei COVID-19, relatează Reuters.

Partidul Socialist din Spania a cerut fostului ministru al Transporturilor, José Luis Abalos, să demisioneze din funcția de parlamentar în termen de 24 de ore, după ce asistentul său a fost arestat sub acuzații de corupție legate de achiziționarea de măști de protecție în timpul pandemiei COVID-19.

Deși Abalos, care a ocupat funcția de ministru al Transporturilor între 2018 și 2021, nu a fost acuzat oficial de nicio infracțiune, Partidul Socialist (PSOE) consideră că acesta are o "responsabilitate politică" în acest caz, a declarat Esther Peña, purtător de cuvânt al partidului, într-o conferință de presă la Madrid.

Abalos a negat acuzațiile în cadrul unui interviu acordat televiziunii La Sexta, spunând că nu are nicio intenție de a demisiona. El a adăugat că ar fi renunțat la funcție dacă aceste acuzații ar fi apărut în perioada mandatului său de ministru.

Potrivit ziarului El Publico, Abalos a declarat că a demisionat din funcția de președinte al Comisiei pentru Afaceri Interne din Parlament, însă încă se gândește dacă va renunța și la mandatul de parlamentar.

Acest scandal izbucnește în contextul în care prim-ministrul Pedro Sanchez se confruntă deja cu dificultăți la începutul noului său mandat. Guvernul său se bazează pe sprijinul fragil al naționaliștilor catalani și a fost criticat dur pentru acordul de a oferi o amnistie controversată în schimbul voturilor acestora în Parlament.

Procurorii anticorupție îl acuză pe Koldo Garcia, asistentul personal al lui Abalos, de primire de mită pentru a intermedia achiziții de măști de protecție între guvern și compania Soluciones de Gestion y Apoyo a las Empresas SL, înființată în 2017 pentru a furniza generatoare electrice, conform documentelor judiciare.

Procurorii susțin că Garcia a primit bani după ce a ajutat compania să obțină contracte pentru furnizarea de măști către porturile spaniole și către compania feroviară națională ADIF, printre altele, în perioada în care Abalos era ministru al Transporturilor.

Avocatul lui Garcia nu a răspuns imediat solicitării unui comentariu, iar compania Soluciones de Gestion y Apoyo a las Empresas SL a refuzat să comenteze la telefon și nu a răspuns până în prezent la un email.

În cazul în care Abalos își va da demisia, în conformitate cu sistemul parlamentar spaniol, acesta va fi înlocuit automat cu un alt parlamentar socialist. Refuzul demisiei ar putea duce la excluderea sa din partid și continuarea activității în Parlament ca deputat independent.

Pena a confirmat că partidul nu tolerează corupția și că guvernul va înființa o comisie parlamentară pentru investigarea tuturor contractelor atribuite în timpul pandemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel