Corupția în Moldova este rațiunea de a fi a unei părți din aparatul de stat-analist
Data publicării:
Autor: Crișan Andreescu, Strasbourg
WhatsApp
Problemele actuale din Republica Moldova afectează vecinii apropiați ai Uniunii Europene, Ucraina sau Georgia, state conduse de anumite interese care dețin puteri semnificative, a declarat, miercuri, la Stragbourg, Nicu Popescu, expert al Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene.

O temă care îngrijorare în Parlamentul European este decizia unei denunțări sau înghețare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană după alegeri. Chiar dacă în urma alegerilor de duminică, la conducerea țării ar ajunge candidat pro-rus, situația economică nu i-ar permite o decizie radicală, fapt ce ar determina o criză de proporții.

Potrivit lui Nicu Popescu, în Moldova  s-au schimbat multe lucruri  în ultimii ani. Totuși, corupția, rămâne un fenomen, unde foarte  mulți funcționari sunt implicazi zi de zi.

"În Republica Moldova corupția nu mai este o anomalie, ci rațiunea de a fi pentru funcționareaa unei mari părți a aparatul de stat sau a unei mari părți a birourilor vamale, a sediilor de poliție. Corupția este principala activitatea a multora din aparatul de stat. Acest lucru distinge acest fenomen de ceea ce numim corupția atunci când vorbim de Franța, România, Grecia sau Germania. Este o scară cu totul diferită a acestei probleme.

[citeste si]

Imaginați-vă o autostradă unde viteza maximă adimsă este 110 km/h. Corupția, în majoritatea democrațiilor funcționale, este atunci când oamenii conduc cu 115 sau 120 de km/oră. E rău, primești o amendă, însă nu vorbim de o atitudine suicidală. Însă în Moldova, sau Ucraina, sau Georgia, nivelul de corupție este ca și cum a-i conduce cu 150 km/oră, metaforic vorbind. Și asta poate fi suicidar pentru un stat.

Statul ucrainean a fost un exemplu izbitor în care corupția a dat naștere unor tehnici de război hibride, a mai declarat Nicu Popescu în cadrul unei dezbateri referitoare la Moldova în Parlamentul European organizate de eurodeputatul PSD,Andi Cristea, președinte al Delegației PE la Comitetul de Asociere UE-Republica Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel