Data publicării:
Corpul de control al premierului, sesizare penală în scandalul bazelor de date. Ministerul Sănătăţii îi contrazice pe oamenii lui Cîţu: "Datele erau publice"
Corpul de Control al premierului a anunţat că depune sesizare penală în scandalul bazelor de date despre vaccinare. Ministerul Sănătăţii contrazice anunţul Corpului de Control şi afirmă că datele aveau caracter public.
Corpul de control al Prim-Ministrului a efectuat verificări cu privire la procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19, demarat de Ministerul Sănătății, se arată într-un comunicat de presă al MS.
"Au fost verificate în cadrul controlului activitățile specifice mai multor instituții din subordinea Ministerului Sănătății și a celor aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuții legale în privința gestionării Platformei naționale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și a Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV). Accesul Ministerului Sănătății în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informații publice, care pot fi accesate de orice persoană.", se arată în comunicatul citat.
Ministerul Sănătăţii îi contrazice pe oamenii lui Cîţu. "Datele erau publice"
Ministerul Sănătății precizează că datele respective aveau caracter public.
"Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la natura informațiilor ce au ajuns a fi cunoscute de către consilierul onorific Ștefan Voinea și care mai apoi au fost publicate în format transparent pe pagina data.gov.ro:
Calitatea de consilier onorific este reglementată de Art. 15 din HG 144/2010 iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului. Ștefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie și vaccinare, fiind indicat ca persoană de contact în acest sens.
Conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, toate informațiile gestionate de autorități și de celelalte persoane indicate la Art. 2 din lege sunt informații publice. Situațiile în care informațiile nu sunt publice sunt expres și limitativ prevăzute de Art. 12 din Legea 544/2001 și de Legea 182/2002 privind informațiile clasificate, precum și de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România.Informațiile accesibile Ministerului Sănătății din RENV nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile prevăzute de Legea 544/2001 și nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informațiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speță, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică.", precizează comunicatul.
"Informațiile publice pot fi accesate de către oricine"
"Orice informație publică poate fi accesata de către orice persoană, fără a justifica un interes. Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară.
În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil.", precizează Ministerul Sănătății.
Totodată, Ministerul Sănătății susține că în unele cazuri a interzis accesul la anumite informații, atunci când a fost vorba despre date cu caracter personal sau confidențial, și a permis accesul doar la cele care au caracter statistic și care puteau fi considerate publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News