Coronavirus. STUDIU Covid-19. Rezultatele CERCETĂRII: Ce s-a descoperit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Un grup de cercetători chinezi au prezentat Caracteristicile Clinice ale Bolii Coronavirus într-o publicație de specialitate, The New England Journal of Medicine . De când a apărut coronavirusul, Covid-19, specialiștii au căutat permament soluții. Pentru acestea, pe lângă testele care au loc în laboratoare, a fost nevoie ca toate persoanele infectate să fie îndeaproape monitorizate pentru a putea înțelege evoluția virusului. 

"Din decembrie 2019, de când boala produsă de coronavirus (Covid-19) a apărut în orașul Wuhan și s-a răspândit rapid în China, au fost necesare date privind caracteristicile clinice ale pacienților afectați. Am extras date referitoare la 1.099 pacienți cu Covid-19 confirmat de laboratoarele din 552 de spitale din 30 de provincii, regiuni autonome și orașe din China până la 29 ianuarie 2020. Punctul final al evoluției bolii a fost internarea pacientului într-o unitate de terapie intensivă (UCI), utilizarea ventilației mecanice sau decesul", se arată în studiu.

Rezultatele cercetării


"Vârsta medie a pacienților a fost de 47 de ani; 41,9% dintre pacienți erau femei. Punctul final a apărut la 67 de pacienți (6,1%), incluzând 5,0% dintre persoanele care au fost internate în terapie intensivă, 2,3% care au suferit o ventilație mecanică invazivă și 1,4% care au murit. Doar 1,9% dintre pacienți au avut contact direct cu animale sălbatice. Printre nerezidenții din Wuhan, 72,3% au avut contact cu rezidenții din Wuhan, inclusiv 31,3% care au vizitat orașul. Cele mai frecvente simptome au fost febra (43,8% la internare și 88,7% în timpul spitalizării) și tuse (67,8%). Diareea a fost mai puțin frecventă (3,8%). Perioada medie de incubație a fost de 4 zile. La internare, opacitatea plămânilor a fost cea mai frecventă constatare radiologică pe tomografie computerizată (CT) (56,4%). La 157 dintre cei 877 pacienți (17,9%) cu boală non-severă și la 5 dintre 173 pacienți (2,9%) cu boală severă nu s-a constatat nicio anomalie radiografică sau CT. Limfocitopenia (n.red- număr scăzut de limfocite) a fost prezentă la 83,2% dintre pacienți la internare", precizează autorii studiului. 

Febra a fost definită ca o temperatură de 37,5° C sau mai mare. Limfocitopenia a fost definită ca un număr de limfocite de mai mic de 1.500 de celule pe mililitru cub, iar Trombocitopenia (n.red. - număr scăzut de trombocite) a fost definită ca un număr mai mic de 150.000 de trombocite pe mililitru cub. 

Concluziile studiului


În primele 2 luni ale focarului curent, Covid-19 s-a răspândit rapid în toată China și a provocat diferite grade de boală. Pacienții s-au prezentat adesea fără febră, iar mulți nu au avut rezultate radiologice anormale. Dintre populația totală, 23,7% au avut cel puțin o boală coexistentă (de exemplu, hipertensiune arterială și boală pulmonară obstructivă cronică).

La internare, gradul de severitate al Covid-19 a fost clasificat ca fiind non-sever la 926 pacienți și sever la 173 pacienți. Pacienții cu boală severă erau mai în vârstă decât cei cu boală non-severă de către o medie de 7 ani mai mult. Prezența unei boli coexistente a fost mai frecventă la pacienții severi decât la cei cu boală non-severă (38,7% vs. 21,0%). Cu toate acestea, istoricul expunerii la virus între cele două grupuri a fost similar.

Majoritatea pacienților (58,0%) au primit tratament cu antibiotice intravenos, iar 35,8% au primit terapie cu oseltamivir (n. red. - Oseltamivir este un medicament antiviral din categoria inhibitorilor de neuraminidază, folosit în profilaxia postexpunere și tratamentul gripei cu virus gripal A și B. Blochează răspîndirea virusului gripal la nivelul celulelor organismului), iar oxigenoterapia a fost administrată în 41,3% din cazuri. Ventilația mecanică a fost inițiată pentru 6,1% din cazuri, la pacienții cu un istoric de boală severă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel