Data publicării:
Coronavirus în India: Cum poate distruge pandemia economia mondială
India a devenit a cincea economie a lumii în 2019, depășind Marea Britanie, Franța, Italia și Brazilia, după Produsul Intern Brut (PIB).
Creșterea PIB al Indiei a fost printre cele mai mari din lume în ultimul deceniu – realizând în mod regulat o creștere anuală de 6-7%. Sonal Varma, economist-șef la grupul de investiții Nomura din India, prezice că PIB-ul Indiei se va contracta cu 1,5% în acest trimestru al anului. Având în vedere dificultățile semnificative ale pandemiei și în Brazilia, dar și Africa de Sud, ne putem aștepta ca impactul asupra creșterii globale să fie considerabil.
Restricții internaționale
În ceea ce privește efectele colaterale, amploarea crizei din India este probabil să întârzie restricțiile internaționale mai mult decât se anticipase. După cum a zis Soumya Swaminathan, unul dintre șefii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS): „Virusul nu ține cont de granițe, naționalități, vârstă, sex sau religie”. Prevenirea acestei răspândiri din India necesită carantine stricte și restricții de călătorie. Este o veste proastă pentru companiile aeriene. Acest lucru ar avea, de asemenea, un efect dăunător asupra creșterii globale.
Probleme farmaceutice
Industria farmaceutică din India este a treia ca mărime din lume. Contribuie la 3,5% din totalul medicamentelor exportate la nivel global și la aproximativ 20% din exporturile de medicamente generice. Dacă aceste exporturi sunt compromise, vor exista tot felul de consecințe pentru asistența medicală la nivel mondial. În situația actuală, India produce aproximativ 70% din vaccinurile din lume.
Serum Institute of India (SII) a primit drepturile de a produce vaccinul AstraZeneca pentru 64 de țări cu venituri mici în cadrul programului Covax al OMS, precum și 5 milioane de doze destinate Regatului Unit.
Criza din India a însemnat deja că aceste exporturi de vaccinuri au fost amânate sau anulate, lăsând multe țări vulnerabile la noile valuri ale virusului și probabil amânându-și eforturile de a reveni la normalitate.
Dacă India nu este în măsură să furnizeze provizii de vaccin restului lumii, ne putem aștepta la efecte secundare sub formă de blocaje recurente, o nevoie crescută de măsuri de distanțare fizică și o scădere semnificativă a activității economice.
Serviciile nu sunt furnizate
India asigură personal administrativ pentru numeroase activități în Europa de Vest și SUA, în special în sectoarele financiar și medical. Aceste servicii fiind acum în pericol, Camera de Comerț a SUA, de exemplu, este îngrijorată de faptul că economia indiană ar putea crea „un obstacol în economia globală”. În Marea Britanie, legăturile comerciale cu India sunt deosebit de importante după Brexit. Având în vedere toate aceste probleme și criza umanitară care se desfășoară, a devenit imperativ ca lumea să acționeze rapid pentru a ajuta India, scrie BBC MUNDO.
Dacă marile puteri nu fac tot posibilul pentru a ajuta, criza din India se va transforma într-o criză globală în cel mai scurt timp, nu numai pentru sănătate, ci și pentru economie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News