Data publicării:

CORONABONDURI. Apel din zona euro pentru salavarea economiilor

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Propunerea a fost respinsă de Germania şi Olanda
Propunerea a fost respinsă de Germania şi Olanda

Liderii unui număr de nouă ţări europene, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Giuseppe Conte, au lansat un apel la emiterea de aşa-numite ''coronabonduri'' pentru a crea fonduri importante în condiţiile crizei sanitare implicate de epidemia COVID-19, transmite AFP.

'Trebuie să lucrăm la un instrument de debitare comun emis de o instituţie europeană pentru a ridica fonduri pe piaţă, în favoarea tuturor statelor membre, pentru a face faţă pagubelor cauzate de coronavirus, au subliniat liderii într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Scrisoarea respectivă este semnată de şefii de stat sau de guvern din Franţa, Italia, Spania, Grecia, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Slovenia şi Portugalia.

Propunerea de mutualizare a datoriilor ţărilor europene este solicitată frecvent mai ales de ţările puternic îndatorate din sudul Europei, precum Italia, dar ea a fost respinsă de ţările din nord, precum Germania şi Olanda.

Din cauza măsurilor de precauţie referitoare la Covid-19, această reuniune a avut loc prin intermediul unei teleconferinţe.

Într-o videoconferinţă desfăşurată luni, miniştrii de finanţe din UE au discutat despre flexibilitatea Pactului de stabilitate şi de creştere, ţinând seama de comunicarea prezentată de Comisia Europeană la 20 martie cu privire la aspectele economice ale crizei cauzate de COVID-19. Ei au emis o declaraţie comună în care îşi exprimă acordul faţă de aprecierea Comisiei Europene (CE) conform căreia sunt îndeplinite condiţiile pentru utilizarea clauzei derogatorii generale prevăzute în cadrul bugetar al UE.

Comisia Europeană a prezentat o evaluare a situaţiei şi măsurile sale recente, inclusiv Iniţiativa pentru investiţii în răspunsul la coronavirus şi cadrul său temporar pentru măsurile de ajutor de stat. Banca Centrală Europeană a prezentat programul său de achiziţii de urgenţă în contextul pandemiei, anunţat la 18 martie.

Miniştrii au avut un schimb de opinii privind impactul COVID-19 asupra semestrului european 2020 şi privind calea de urmat în lunile următoare, potrivit Agerpres.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel