Data publicării:

Corlăţean, declaraţie după discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Politica
WhatsApp
Titus Corlaţean
Titus Corlaţean

Titus Corlăţean a susţinut că discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia a fost una profesionistă, în care a explicat necesitatea modificărilor legilor Justiţiei.

Alegeri prezidentiale 2024

Discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia a fost una profesionistă, iar parlamentarii din coaliţia majoritară au explicat necesitatea modificărilor aduse celor trei legi ale Justiţiei, a declarat senatorul Titus Corlăţean (PSD), preşedintele delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

'A fost o discuţie la care au participat cam toţi membrii delegaţiei parlamentare a României la Consiliul Europei, Putere şi Opoziţie, cu exprimarea poziţiilor pe care îmi imaginez că le cunoaşteţi. A fost o discuţie profesionistă în care, cel puţin noi, din partea coaliţiei majoritare, am explicat de ce sunt necesare aceste modificări ale celor trei legi ale Justiţiei care sunt fundamentate şi pe soluţiile Comisiei de la Veneţia în alte cazuri celebre, cazul Ungariei, Republicii Moldova, Macedonia, Letonia, şi care au fost judecate în marea lor majoritate drept constituţionale de Curtea Constituţională în două sau chiar trei atacuri de constituţionalitate. Acolo unde au apărut câteva probleme ele au fost refăcute de Parlament. Totodată, am subliniat faptul că dezbaterea a fost largă, transparentă, inclusiv cu CSM-ul, asociaţiile de magistraţi prezente. Şi, de altfel, majoritatea acestor amendamente au fost propuse de asociaţiile de magistraţi şi de CSM. Vom vedea care este evaluarea Comisiei de la Veneţia, dar, din ce am înţeles, nu se vor concentra pe toate aspectele din lume, ci doar pe câteva dintre chestiunile care, să spunem, au generat controverse', a spus Titus Corlăţean, la Parlament, la finalul întrevederii cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.

Deciziile CCR

El a adăugat că în cadrul întrevederii a subliniat faptul că deciziile CCR trebuie respectate de toată lumea.

'Am subliniat faptul că deciziile Curţii Constituţionale - şi ăsta e mai mult un mesaj de natură internă - trebuie respectate de toată lumea şi când ne plac şi când nu ne plac. Aşa cum s-a întâmplat în 2012, când au fost decizii ale CCR care, probabil, că nu au făcut fericită pe toată lumea, dar şi atunci, în 2012, într-un an politic complicat cu toţii au respectat aceste decizii', a afirmat Corlăţean.

Senatorul a precizat că reprezentanţii grupurilor politice prezente la discuţiile cu delegaţia Comisiei de la Veneţia au insistat asupra aspectelor pe care le-au considerat importante, 'inclusiv asupra faimoasei Secţii speciale de la Parchetul General, care a fost declarată constituţională de CCR'.

'Şi, apropo, principiul răspunderii magistraţilor în caz de abuz, inclusiv în domeniul penal, se regăseşte în multiple recomandări ale Comisiei de la Veneţia din foarte multe documente privind alte state. Deci, e valabil acest principiu şi în cazul României', a adăugat Corlăţean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel