Corina Cretu: E injusta permisivitatea UE fata de evaziunea fiscala, cand cetatenii europeni trebuie sa stranga mereu cureaua
Data publicării:
Autor: DCNews Team, michirita
WhatsApp

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a cerut Consiliului European sa adopte masuri ferme pentru combaterea evaziunii fiscale in Uniunea Europeana.

"Este revoltatoare amanarea unei decizii, din decembrie 2012, de cand Comisia Europeana a formulat propunerile in acest sens, in conditiile in care, anual, se pierd o mie de miliarde de euro, in UE, din cauza evaziunii fiscale. Este echivalentul bugetului Uniunii pentru urmatorii sapte ani si de aproape 100 de ori ajutorul acordat Ciprului de troica FMI - Banca Mondiala - Comisia Europeana", a declarat Corina Cretu.

Vicepresedintele socialist a cerut sefilor de state si guverne din cele 27 de state membre sa aprobe, la Summit-ul din 22 mai, Planul de actiune pentru combaterea fraudei si evaziunii fiscale, propus de Comisie.

"E inadmisibil faptul ca, in vreme ce cetatenii europeni suporta povara crizei economice, se tergiverseaza adoptarea unui set de norme comune impotriva companiilor si persoanelor fizice care se sustrag de la plata taxelor, in special prin specularea standardelor diferite, de la o tara la alta, in materie de legislatie fiscala. Uniunea Europeana are obligatia de a corecta, intr-o maniera unitara, permisivitatea legislativa care favorizeaza frauda masiva. Aceasta problema transfrontaliera are nevoie de o solutie europeana si de o cooperare globala mai eficienta", a subliniat Corina Cretu.

Europarlamentarul social-democrat a pledat, in interpelarea sa, pentru un acord inter-institutional urgent referitor la propunerile Comisiei Europene, in vederea introducerii, la nivelul UE, a unui Cod al contribuabililor si a Numarului de identificare fiscala, precum si pentru combaterea paradisurilor fiscale si a planificarii fiscale agresive, care abuzeaza de conventiile privind evitarea dublei impuneri.

"Avem nevoie de un set comun de reguli si sanctiuni, de mai multa transparenta, de un schimb automat de informatii si de instrumente de cooperare anti-evaziune. E dezamagitor ca a fost nevoie de recentele scandaluri internationale in acest domeniu pentru a readuce frauda fiscala in atentia oficialilor europeni. Cred ca e profund injust si imoral sa li se ceara cetatenilor europeni sa stranga mereu cureaua, pentru a suporta amputarea veniturilor si majorarea preturilor si impozitelor, in timp ce se permite evazionistilor sa prospere ca urmare a lacunelor legislative la nivelul UE", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.

Biroul de Presa PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel