Data publicării:

Corina Crețu a pledat pentru abolirea pedepsei cu moartea de catre SUA, în sesiunea plenară de la Strasbourg

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
corina-cretu
corina-cretu

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a intervenit în sesiunea plenară de la Strasbourg, în cadrul discuțiilor referitoare la respectarea drepturilor omului în centrul de detenție de la Guantanamo, în Sudan și în Madagascar.

Referitor la situația deținuților de la Guantanamo, vicepreședintele Comisiei pentru Dezvoltare a pledat pentru abolirea pedepsei cu moartea de catre SUA, exprimându-si speranța că autoritățile americane vor fi mai receptive față de angajamentul UE în vederea renunțării la pedeapsa capitală în întreaga lume. ”

Faptul că avem această poziție legată de abolirea pedeapsei cu moartea nu înseamnă că subevaluăm parteneriatul pe care-l avem cu Statele Unite”, a precizat Corina Crețu, menționând că relațiile cu SUA reprezintă o prioritate pentru Socialiștii Europeni. În cadrul dezbaterii, Corina Crețu a respins acuzațiile referitoare la existența unor posibile centre de detenție ale CIA pe teritoriul României. ”Când se aduc asemenea acuzații grave unei țări, trebuie să existe și informațiile necesare”, a atras atenția europarlamentarul PSD.

Corina Crețu a pus în discuție, privitor la situația din Sudan, oportunitatea prezenţei unei forţe de menţinere a păcii în Sudanul de Sud, în condițiile în care ONU a recunoscut eşecul forţelor sale, care au rămas pasive în faţa tensiunilor din ultima perioadă, soldate cu peste 80.000 de refugiați.

”Peste mai puţin de o lună va fi proclamată independenţa Sudanului de Sud aprobată masiv la referendumul din ianuarie. Din păcate, în acest timp nu s-au clarificat controversele legate de delimitarea frontierei şi împărţirea veniturilor din extracţia petrolului. Deci noul stat se naşte sub spectrul conflictului şi de aceea cred că se impune intensificarea eforturilor diplomatice, inclusiv ale Uniunii Europene”, a declarat Corina Crețu.

În cadrul dezbaterii referitoare la încălcarea drepturilor omului în Madagascar, europarlamentarul social-democrat a subliniat că în cei doi ani ce au trecut de la preluarea în forță a puterii de către actualul regim militar, această țară a fost izolată în plan internațional și privată de asistența financiară din cauza nerespectării angajamentelor pentru tranziția spre democrație. Corina Crețu, co-autoare a Rezoluției Parlamentului European privind situația din Madagascar, a cerut UE să extindă la nivelul tuturor statelor membre interdicțiile de acordare a vizei pentru autoritățile din Madagascar, să sporească ajutorul umanitar pentru populația copleșită de sărăcie și să insiste pentru stabilirea de către partidele malgașe a unei foi de parcurs pentru deblocarea actualei crize politice.

”În aceste condiții, problema revenirii în țară a fostului președinte Marc Ravalomanana este esențială, având în vedere că actualii lideri militari îl obligă să aleagă între exil și muncă forțată pe viață”, a declarat Corina Crețu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel