Cori Grămescu, rețeta delicioasă de CHIFTELUȚE cu dovlecei pe care o făcea bunica ei: "Maestră a bucătăriei dietetice"
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Cori Grămescu a vorbit despre bunica sa și a oferit rețeta de chiftele cu dovlecei pe care aceasta obișnuia să o prepare.

"Uneori, nu doar un aliment sau masă delicoasă produc satisfacție, ci și amintirea că ele sunt după o rețetă tradițională din familie. Îmi aduc aminte de chifteluţele cu dovlecei din copilărie, când stăteam cuminte la bunica mea acasă, aşteptând să se răcească minunăţiile aurii pe colţul aragazului. Adulmecam pofticioasă aroma de ceapă rumenă şi mirosul de mărar proaspăt şi chiar şi acum am imaginea clară a bucătăriei curate, răcoroase, cu mobilă albă şi perdeluţe cu dantelă la geam.

Bucătăria bunicii mele a fost întotdeauna un loc al fascinaţiei pentru mine, iar acum păstrez cu nostalgie caietul ei de prăjituri scris ordonat, desenele pentru tricotaje şi cartea de bucate transmisă în familie, din bucătărie în bucătărie şi din casă în casă. Memee, străbunica mea, făcea notiţe pe marginea cărţii cu creionul. Mama Naty, bunică-mea, nu se îndura să mâzgălească pe cărţi. Aşa că îşi punea cartonaşe cu notiţe în cartea deja îmbătrânită. Când am plecat de acasă, am luat cu mine doar cărţile. Chiar şi pe cele de bucate, iar acum îmi stau acasă, cuminţi, aşteptând să fie readuse la viaţa bogată pe care au trăit-o.

Bunica mea făcea încă parte dintr-o generaţie de femei care reuşea să îmbine cu graţie şi eficiență cariera, viaţa de familie şi cea gospodărească. A fost un cadru didactic excepţional, formând generaţii întregi de elevi. De o frumuseţe răpitoare, i se spunea Bombonica, şi, fără a fi în vreun fel exagerat de cochetă, era de o eleganță şi delicateţe înnăscută. A ştiut mereu să ţină casa în ordine. Veneau zeci de elevi pe săptămână la meditaţii acasă şi era întotdeauna ordine desăvârşită, deşi eu şi vară-mea ne jucăm isteric în biroul de studiu. Bucătăria şi gospodăria nu au avut de suferit niciodată din pricina programului ei încărcat.

Revenind, însă, la chifteluţele de dovlecei, bunică-mea nu a gătit niciodată gras sau cu prăjeli. Maestră a bucătăriei dietetice şi flexitariene cu mult înainte să se inventeze termenii, a aplicat întotdeauna delicateţea şi bunul simţ din viaţă şi în pregătirea mâncării. Aşa am crescut eu, iar uneori mi se face dor de toată această lume a echilibrului şi liniştii casnice", a povestit Cori Grămescu pe Facebook.

Chifteluțe cu dovlecei

Ingrediente

- 1-2 dovlecei potriviţi, daţi pe razătoarea mare
- câte o lingură de făină integrală pentru fiecare dovlecel
- câte un ou bătut bine pentru fiecare dovlecel
- câte un puf de ulei din spray-ul de gătit pentru fiecare dovlecel
- puţină faină integrală pentru a forma chifteluţele

Cum se prepară

Se dau pe răzătoare dovleceii (curăţaţi de seminţe) şi se presar[ cu puţină sare. Se storc de zeamă şi se lasă la scurs, câteva minute, într-o sită de plastic, scrie cori.ro. Între timp, se toacă foarte mărunt câte o ceapă mică pentru fiecare dovlecel. Se poate folosi procesatorul de mâncare pentru a mărunţi complet ceapa. Se toacă mărunt şi câte o jumătate de legătură de mărar pentru fiecare dovlecel.

Se bate bine câte un ou pentru fiecare dovlecel în parte și se pregăteşte câte o lingură de făină integrală. Oul bătut se amestecă bine cu făină, cu puţin piper şi se adăugă apoi dovlecelul râs şi scurs, mărarul şi ceapă. Se condimentează cu piper şi se amestecă bine pentru omogenizare.

Se pune pe foc mic o tigaie ceramică în care se adăugă un puf de ulei din sprayul de gătit. Cu o lingură, se ia din amestecul de dovlecel, fără să adunăm prea mult ou bătut. Se formează în palma o chifteluţă şi se presară puţină faină integrală ca să nu se lipească. Se pune în tigaie şi se lăsă la foc mic până capăta o culoare aurie și apoi se întoarce cu o spatulă.

Se pun în tigaie chiftelele fără să se atingă, apoi se şterge tigaia cu un şerveţel şi se pulverizează din nou puţin ulei pentru gătit. Se servesc la temperatura camerei sau doar puţin călduţe, ca garnitura sau în salate ori la micul dejun, împreună cu puţină brânză telemea şi un ardei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel