Coreea de Sud: Curtea Supremă casează condamnările fostei preşedinte Park şi moştenitorului Samsung, ordonând rejudecarea lor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Curtea Supremă sud-coreeană a casat joi condamnările fostei preşedinte Park Geun-hye şi moştenitorului grupului Samsung, Lee Jae-yong, pronunţate în urma unui scandal răsunător de corupţie, ordonând rejudecarea lor, transmite AFP.

Park Geun-hye, prima femeie aleasă preşedinte în Coreea de Sud, în 2013, a fost destituită în 2017 în urma unui caz de corupţie şi abuz de putere care a dezvăluit legături 'nesănătoase' între puterea politică şi marile conglomerate familiale economice, în special Samsung.

Ea a fost condamnată în apel la 25 de ani de închisoare, după ce a fost găsită vinovată că a cerut sau primit peste 20 milioane de dolari de la concerne sud-coreene, a încredinţat documente secrete unor persoane neautorizate, a pus pe o 'listă neagră' artişti care îi criticau politica, şi a demis responsabili care se opuneau acestor abuzuri de putere. Curtea Supremă a stabilit însă, prin decizia de joi, că ar fi trebuit pronunţată o hotărâre separată în cazul de corupţie din acest dosar tentacular. 'Trimitem cazul în faţa Înaltei Curţi din Seul', a declarat preşedintele Curţii Supreme, Kim Myeong-su.

Presa sud-coreeană comentează însă că decizia nu este neapărat o veste bună pentru fosta preşedintă, care ar putea sfârşi prin a primi o pedeapsă şi mai mare dacă va fi găsită vinovată în două procese distincte. Într-una din ramificaţiile cazului, vicepreşedintele Samsung Electronics şi fiu al preşedintelui concernului Samsung, Lee Jae-Yong, moştenitorul grupului, fusese condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare, în special pentru corupţie şi sperjur. Condamnarea sa a fost confirmată în apel, dar s-a dictat pedeapsă cu suspendare.

El a fost cel de-a treilea membru al clanului care a beneficiat de clemenţa justiţiei. Joi, Curtea de Apel a casat această decizie şi a ordonat un nou proces pentru Lee Jae-Yong. Scandalul în care a fost implicată Park a scos la lumină complicităţile tulburi între elitele politice şi cele economice în Coreea de Sud. 'Chaebol'-urile, imperii de familie tentaculare, sunt motoarele unei economii înfloritoare, concerne precum Samsung sau Hyundai jucând un rol crucial în 'miracolul' economic din anii 1960 şi 1970, care a transformat o ţară devastată de război. Demiterea conservatoarei Park a declanşat alegeri prezidenţiale anticipate în mai 2017, încheiate cu victoria facilă a candidatului de centru-stânga, Moon Jae-in, care a contribuit în 2018 la o apropiere spectaculoasă între cele două Corei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel