Data publicării:

Coreea de Nord îşi continuă programul de armament nuclear, relevă un raport al ONU

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Coreea de Nord îşi continuă programul de armament nuclear şi se sustrage în acelaşi timp sancţiunilor, relevă un raport al ONU, făcut public după o serie de teste cu rachetă a căror importanţă a fost minimalizată de preşedintele american Donald Trump, potrivit AFP.

Regimul a decretat în 2018 un moratoriu asupra testelor nucleare şi tirurilor cu rachetă cu rază lungă de acţiune. Phenianul a anunţat de asemenea închiderea complexului de teste nucleare de la Punggye-ri.

Însă, conform raportului publicat joi de Naţiunile Unite, Phenianul nu a oprit dezvoltarea de ogive nucleare.

"Programul nuclear al Republicii Populare Democrate Coreea continuă, în ciuda absenţei testelor nucleare şi a închiderii complexului de teste nucleare de la Punggye-ri", a precizat joi un grup de experţi ai ONU într-un raport care analizează perioada februarie-august.

Coreea de Nord continuă să exploateze complexul de îmbogăţire a uraniului de la Yongbyon, conform aceleiaşi surse.

Viitorul acestui complex a fost unul din punctele de neînţelegere de la al doilea summit dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi Donald Trump, soldat cu un eşec în februarie la Hanoi.

Negocierile bilaterale dintre Washington şi Phenian sunt de atunci în impas.

Cei doi lideri s-au întâlnit din nou în iunie la frontiera din Zona Demilitarizată (DMZ), care separă cele două state de la sfârşitul Războiului din Coreea (1050-1953).

Întâlnirea s-a încheiat cu decizia de a relansa negocierile, care însă nu au fost reluate de atunci.

Preşedintele american subliniază des că absenţa, din 2017, a testelor nucleare şi a tirurilor de rachetă cu rază lungă este unul dintre succesele sale diplomatice.

În ultimele săptămâni, Phenianul a desfăşurat o serie de teste de rachetă cu rază scurtă, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de manevrele militare comune derulate de forţele sud-coreene şi americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel