Coreea de Nord forțează S.U.A: pregătește alte două teste nucleare
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
coreea de nord kim jong un dece
coreea de nord kim jong un dece

Coreea de Nord i-a transmis aliatului său cheie, China, că este pregătită să declanșeze unul sau chiar două teste nucleare anul acesta, pentru a forța Statele Unite ale Americii la discuții diplomatice, potrivit unor surse citate de Reuters.

[caption id="attachment_283735" align="alignleft" width="291"] Foto: AP[/caption]

Viitoarele teste ar putea fi însoțite de o altă lansare de rachetă, au mai precizat sursele citate, care au acces direct la cele mai înalte niveluri ale Guvernelor de la Beijing și Phenian.

Coreea de Nord a coordonat al treilea ei test nuclear marți, fiind condamnată de liderii globali și primind un avertisment ferm din partea SUA, care a calificat demersul drept o acțiune și o provocare.

”E totul pregătit. Al patrulea și al cincilea test și o lansare de rachetă ar putea fi făcute în curând, posibil anul acesta”, au precizat sursele, care au adăugat că al patrulea test nuclear îl va depăși în amploare pe cel de-al treilea, la un echivalent de 10 kilotone de TNT.

Testele ar putea fi supendate doar dacă Washington discută cu nord-coreeni și abandonează politica pe care Phenianul o vede ca o tentativă de a schimba regimul, miai spun sursele. Ele precizează că nord-coreenii reiterează dorința de a semna o înțelegere cu SUA care să presupună stabilirea unor relații diplomatice. Practic, Coreea de Nord este încă în război cu Statele Unite și Coreea de Sud chiar dacă războiul din 1953 s-a încheiat cu un tratat de pace.

La Washington. purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a îndemnat Coreea de Nord să ”se abțină de la provocări suplimentare care ar viola obligațiile internaționale” în ceea ce privește trei rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care interzic teste nucleare și lansarea de proiectile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel