Coreea de Nord ”coace” teste nucleare și lansări de rachete
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 24 ian 2013, 11:07
WhatsApp

Coreea de Nord se pregătește pentru noi lansări de rachete, dar și pentru un test nuclear, ce au ca țintă Statele Unite ale Americii, punându-se astfel în aplicare succesivele amenințări împotriva țării descrisă ca ”inamicul”, relatează The Guardian.

Anunțul făcut de forțele militare coreene vine la o zi după ce consiliul de securitate ala Națiunilor Unite a aprobat o rezoluție a S.U.A, care presupune cenzurarea și sancționarea statului din peninsulă pentru o lansare de rachetă din luna decembrie care a încălcat prevederile ONU.

”Nu ascundem faptul că mai mulți sateliți și rachete de rază lungă pe care le vom declanșa și testul nuclear la nivel înalt pe care îl pregătim vizează S.U.A”, a declarat comisia de securitate națională a Coreei de Nord, potrivit agenției de știri KCNA.

Coreea de Sud și alți observatori cred că din punct de vedere tehnic, Coreea de Nord este pregătită pentru un al treilea test nuclear, iar decizia de a acționa îi aparține liderului King Jon-un, care a sfidat ONU prin insistențele sale privind lansarea rachetei din decembrie.

”Depinde doar de Coreea de Nord dacă va produce sau nu un test nuclear”, spune Glyn Davies, trimisul diplomatic al S.U.A în peninsulă.

Nordului i s-a interzis să dezvolte arme și tehnologie nucleară  de sancțiuni de datează din perioada testelor nucleare din 2006 și 2009.

Marea îngrijorare este că Phenianul, al cărui singur aliat este China, ar putea porni un al treilea test nuclear folosind pentru prima dată uraniu cu proprietăți puternic îmbogățite, creându-se astfel premizele pentru construirea unei bombe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?