Copil bătut - Cine plătește? Theodora Bertzi: Autoritățile să-și facă treaba
Un video, care a devenit viral pe Internet, s-a dovedit a fi din România. Arată cum un tată, care ar fi din Argeș, i-a dat cu piciorul în cap copilului său minor și apoi l-a dat afară din casă. Totul a fost publicat pe Internet. Imaginile sunt îngrozitoare pentru cei care le văd. Cum au fost pentru copil și cine răspunde în fața legii?
Fostul deputat Theodora Bertzi, de profesie medic, a declarat pentru DC News: "Lege există, nu știu de ce nu este aplicată. Poți să faci închisoare, ești decăzut din drepturile părintești, numai să se ajungă în faza în care să se pronunțe o instanță. Cred că au mai existat cazuri. Fie unii își retrag plângerea, nu-mi dau seama ce se întâmplă, dar legislație există".
În Canada, o lege dură de protecție a copiilor. În România, "un alt tip de comportament"
Cât despre legea mult mai dură din Canada, care prevede că dacă o persoană își lasă copilul, care are vârsta sub 12 ani, singur în casă, poate să facă chiar și închisoare, Theodora Bertzi a spus că: "Noi avem un alt tip de comportament. Nu avem o legislație care să prevadă ca un copil să fie supravegheat, în permanență, în casă. În schimb, dacă se întâmplă un accident cu copilul în casă, sigur că se face anchetă socială. Dacă se dovedește că din cauza neglijenței sau abuzurilor părinților copilul a pățit ceva, se deschide dosar penal și trebuie să se ajungă la pedepsirea părinților respectivi".
"Instanța ar trebui să pedepsească astfel de fapte. Copii maltratați, care se văd pe la televizor..."
Despre abuzurile la care sunt supuși copii, Theodora Bertzi a subliniat: "Pentru un copil abuzat, trebuie să se sesizeze. Copilul nu spune, el nu vorbește. Că îi este rușine, că se ferește. De obicei, din afară, să zicem că mama și ea e abuzată și nu spune, dar la școală, la grădiniță, cineva tot trebuie să-l vadă. Sesizarea trebuie făcută de către orice persoană care află de o astfel de atitudine la Protecția Copilului. De acolo, ar trebui să-și facă treaba: să facă ancheta socială, să transmită poliției. Poliția să-și facă și ea ancheta ei și apoi, la Parchet. Sau Direcția poate să sesizeze direct Parchetul. Instanța ar trebui să pedepsească astfel de fapte. Copii maltratați, care se văd pe la televizor..."
O lege mai dură de protecție a copilului
"Din păcate, legea nu se aplică. Ar trebui să fie mai drastică și autoritățile să-și facă treaba în domeniul ăsta. Este inadmisibil să existe situații în care părinții să-și maltrateze copiii, să ajungă să ia chiar viața copiilor și să fie nepedepsiți sau să violeze, să aplice rele tratamente asupra copiilor, indiferent dacă sunt copiii lor sau nu. Orice adult, care aplică rele tratamente copiilor, trebuie să fie pedepsit", a conchis Theodora Bertzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News