Copiii cu astm, scutiți sau nu de sport. Dr. Mihai Craiu spune adevărul
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
O mare dilemă a părinților, dar și a cadrelor didactice sau chiar și a unor medici este dacă un copil cu astm trebuie sau nu scutit de sport. Lămurește acest aspect dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri români, specialist în bolile respiratorii la copii. 

Iată mesajul medicului Mihai Craiu, șeful compartimentului de primiri urgențe la INSMC „Alessandrescu-Rusescu” și fondatorul proiectului online „Spitalul Virtual pentru Copii”.

„În multe situații am fost solicitat să eliberez scutire de sport pentru pacienții mei astmatici. Această strategie de evitare a crizelor prin sedentarism și hiperprotecție parentală este dăunătoare.

Nu numai că nu ajută la nimic (deoarece exacerbările vor fi declanșate de către factorii precipitanți clasici - virusuri, praf, polenuri, acarieni, păr de animele, iritanți etc.), dar vor submina încrederea copilului în el însuşi și vor genera stigmatizare în colectivul lui.

Copiii cu astm ar trebui să primească medicația de prevenție personalizată care să le permită cea mai bună calitate a vieții pe care ar putea să o aibă. Nu analizele normale sunt ținta medicației controller. Ci posibilitatea acelui copil astmatic de a face ORICE face alt copil sănătos din anturajul său. Inclusiv sport.

(...) Câteva recomandări practice pentru a face sport în bune condiții, pentru astmatici. Înotul e foarte bun - cu atenție la piscinele dezinfectate cu clor (aici se poate agrava semnificativ astmul!!!). Orice sport repetitiv ori de echipă este bun. Dacă e precedat de încălzire progresivă. Tehnicile de întindere sau yoga sunt excelente. Și dacă sportul favorizează bronhospasm de efort - senzația de lipsă de aer și tuse seacă spastică la sfârşitul sau după efort - ar trebui discutat cu medicul personal despre Ventolin. Uneori 1-2 pufuri de Ventolin înainte de ora de sport ar putea preveni apariția simptomelor. Vacanță frumoasă! Şi fiți sportivi!”, scrie dr. Mihai Craiu, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel