Data actualizării:
Data publicării:

Copiii care stau cu orele în faţa televizorului au mai multe carii. Cum explică medicii

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

În cazul copiilor, cariile sunt o afecțiune din ce mai comună, însă una dintre cauzele majore ale acestei probleme este și accesul pe perioade îndelungate în fața televizorului. Potrivit studiilor, copiii care vizionează ore în șir programe TV sunt predispuși la a dezvolta mai multe carii. Iată care este explicația acestui fenomen!

Alegeri prezidentiale 2024

Potrivit Dentistry Today, copiii din zilele noastre consumă cantități prea mari de zahăr și acest lucru duce la șanse ridicate de apariție a cariilor. Trebuie în primul rând să îi învățăm pe cei mici cu gustări sănătoase. Este însă greu să facem acest lucru atunci când ei au un acces prea facil la reclamele la dulciuri pe care le vedem non-stop la tv.

Ce e de făcut?

Limitarea accesului la televizor, înlocuirea acestei activități cu altele mult mai educative precum și deprinderea unor obiceiuri alimentare sănătoase reprezintă cheia în această situație. Altfel, copiii vor ajunge să aibă carii din ce în ce mai multe, iar, în vreme ce unele se pot restaura prin metode clasice, altele prea avansate pot duce la pierderea dinților și la alte probleme de sănătate. Pierderea dinților la vârstă fragedă afectează procesul de creștere și de aliniere a dinților definitivi, predispunând la apariția dinților înghesuiți, strâmbi, și necesitând astfel tratamente ortodontice. Cu siguranță nu ne dorim ca ai noștri copii să ajungă în astfel de situații.

Reclamele la junk food

La televizor, cei mici urmăresc și reclamele la dulciuri și băuturi carbogazoase, care îi influențează să consume așa ceva. Țări precum Singapore, spre exemplu, au interzis reclamele pentru băuturi cu conținut ridicat de zahăr. Altele încearcă să le limiteze aceste în intervalele orare în care copiii au acces la televizor.

Alternative la dulciuri 

Dacă au poftă de dulce, există și alternative mult mai puțin nocive cu care îi putem obișnui pe cei mici: 

– Cuburi de măr sau mango
– Unt de arahide pe pâine integrală
– Iaurt grecesc cu fructe
– Ciocolată neagră
– Înghețată naturală din banane înghețate și unt de arahide
– Budincă de chia cu miere și fructe
– Mere sau pere coapte cu scorțișoară și sirop de arțar

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, a explicat pentru Click! că există o legătură directă între cantitatea de zahăr consumată de micuți și timpul petrecut în fața ecranelor. „Studii recente arată că, atunci când copiii se uită la televizor mai mult de 90 de minute pe zi, șansele ca ei să mănânce alimente dulci cresc cu 33%. Asta sporește cu 39% posibilitatea să dezvolte carii dentare. Totodată, mai mult de jumătate (53%) dintre copiii care se uită la televizor mai mult de 90 de minute zilnic au carii. Există așadar o legătură evidentă între timpul pe care cei mici îl petrec în fața micilor ecrane și cantitatea de zahăr pe care aceștia o consumă. În plus, să nu uităm nici că privitul la televizor timp îndelungat afectează și sănătatea ochilor, așadar există multe repercusiuni nedorite”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cifre îngrijorătoare

Cercetările realizate în ultima perioadă arată că românii merg la medicul dentist doar când este deja prea târziu. Fără o educație stomatologică elementară, românii nu-și vor schimba nicicând obiceiurile legate de cabinetele sau clinicile stomatologice. Iată câteva cifre îngrijorătoare despre dinții românilor și obiceiul acestora de a nu merge la stomatolog decât atunci când au o urgență:

19% dintre români nu pun periuţa în gură nici măcar o dată pe zi 

66% dintre români nu merg la dentist nici măcar o dată pe an 

2 ani este perioada la care schimbă, în medie, românii periuța de dinți

32% dintre români nu reuşesc să se hrănească normal din cauza problemelor de masticaţie 

80% dintre români au probleme dentare

9% dintre români nu au mers niciodată la stomatolog

33% dintre români şi-au pierdut deja 3 dinţi până la vârsta 40 de ani 

2% dintre părinții români  îşi duc copiii la dentist înainte de împlinirea vârstei de 7 ani

3 din 10 români nu mai au niciun dinte natural 

400.000 de copii din România nu au pus niciodată mâna pe o periuţă de dinţi și nu știu gustul pastei de dinți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel