Control-fulger al ANSVSA: Au fost aplicate amenzi și distruse 20.000 de kg de legume și fructe. Ce s-a găsit
Autor: Irina Constantin | Publicat pe: 30 mai 2023, 18:35
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
ANSVSA anunță o acțiune de control fulger a inspectorilor în Ilfov și Dâmbovița, la depozitele de legume și fructe. 

În urma controalelor, s-au dat amenzi în valoare de 121.000 de lei, dar s-a stabilit și distrugere a 20.600 de kg de legume și fructe. 

Iată comunicatul de presă al ANSVSA: 

”Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat o acțiune tematică de control la depozitele de legume și fructe și piețele agroalimentare din județele Ilfov și Dâmbovița. La această acțiune au participat 12 echipe de control formate din inspectori din Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din București, Constanța, Ialomița și Ilfov, coordonate de reprezentanți ai ANSVSA. Au fost verificate trasabilitatea, siguranța și igiena produselor alimentare. 

În timpul controalelor, s-au prelevat probe (din morcovi, ardei gras, ardei kapia, roșii ciorchine, dovlecei, banane, piersici, lămâi, salată iceberg, roșii) pentru determinarea prezenței sau a depășirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide. Probele prelevate vor fi analizate în laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din București și Constanța.

De asemenea, de importanță a fost și verificarea procedurii de rechemare a produselor de la beneficiari, în situațiile în care există produse neconforme.

Au fost verificate 13 unități de depozitare și comercializare legume-fructe, iar pentru neconformitățile constatate au fos aplicate 9 amenzi contravenționale, în valoare totală de 121.000 de lei. În plus, au fost emise 2 Ordonanțe de suspendare a activității și o Ordonanță de interzicere a activității.

Dintre principalele deficiențele constatate, menționăm:

igiena necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și ambalare;

depozitarea necorespunzătoare (paleți cu produse alterate lângă cei cu produse corespunzătoare);

legume și fructe alterate și ambalaje deteriorate prezente în spațiul de depozitare;

trasabilitatea și etichetarea necorespunzătoare a legumelor și fructelor;

lipsa programului de autocontrol la produsele de origine non animală;

nonexistența procedurii de rechemare a produselor neconforme;

absența fișelor care atestă sănătatea personalului.

Totodată a fost reținută oficial o cantitate totală de 20.600 de kg de legume și fructe (lămâi și ceapă), care a fost dirijată pentru neutralizare la o unitate autorizată.

Acest tip de acțiuni realizate împreună cu alte instituții ale statului vor continua în direcția unei protecții cât mai eficiente a sănătății publice” anunță ANSVSA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?