Controale la adăposturile de câini din Bucureşti şi cinci judeţe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Kat Jayne - Pexels
Foto: Kat Jayne - Pexels
Controalele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor la adăposturile de câini înregistrate sanitar veterinar.

În perioada 18.02.2021 - 12.03.2021, insepectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au desfăşurat acţiuni de control care au vizat respectarea normelor de protecţie şi bunăstare a animalelor şi condiţiile de funcţionare a adăposturilor publice şi private pentru câini, existente pe raza a cinci judeţe: Ilfov, Buzău, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman şi a municipiului Bucureşti.

Au fost verificate 30 de adăposturi pentru câini înregistrate sanitar-veterinar, respectiv 16 adăposturi publice şi 14 adăposturi private. În cazul adăposturilor private, un număr de 11 sunt administrate de organizaţii neguvernamentale de protecţie a animalelor (O.N.G) şi un număr de 3 adăposturi de către societăţi comerciale.

Neregulile constatate de reprezentanţii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin dispunerea unor măsuri pentru remedierea deficienţelor, prin aplicarea a 7 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 34.000 de lei precum şi, prin emiterea a 4 ordonanţe de suspendare a activităţii.



Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate menţionăm:

- lipsa elementelor de afişaj, nefiind amplasate la intrare panouri vizibile privind datele de identificare, programul de funcţionare;
- neprezentarea, la momentul controalelor, a tuturor evidenţelor obligatorii la nivelul adăposturilor pentru câini;
- necompletarea la zi a evidenţelor obligatorii, respectiv a registrelor specifice pentru gestionarea câinilor;
- lipsa evidenţelor complete, specifice instruirii personalului îngrijitor;
- lipsa elementelor de identificare a animalelor, corespondenţa parţială cu datele inregistrate în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân;
- neconformităţi privind asigurarea trasabilităţii animalelor cazate;
- deteriorarea pavimentelor în anumite spaţii de cazare la nivelul adăposturilor de câini;
- nerespectarea tuturor condiţiilor privind modalitatea de adăpare şi hrănire a animalelor;
- condiţii de zooigienă necorespunzătoare.

Seria acţiunilor de verificare în adăposturile pentru câini va continua pentru a fi asigurată respectarea normelor de protecţie şi bunăstare a animalelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel