Urmărește emisiunea live
Controalele în restaurante. Bulai: "E praf în ochi. Răul nu-i acolo, în două frigidere! / Vâlcu: E și de imagine"
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Controalele ANPC în hale, pieţe şi depozite, subiect fierbinte în ultima săptămână, de altfel adus la masa de discuţii şi de protagoniştii "Nod în papură" - Val Vâlcu şi Alfred Bulai.

2,8 tone de carne au fost scoase de la vânzare în urma unor controale făcute de comisarii ANPC în săptămâna care se încheie. Iniţial, verificările au început la restaurantele din zona Piața Alba Iulia din București şi au fost extinse la doi furnizori din Popeşti Leordeni şi dintr-o comună din Giurgiu. Acolo au găsit mai multe nereguli. O parte din produse erau expirate şi puse la refrigerat, iar altele, importate din America de Sud aveau o dublă etichetare, iar datele de expirare puse de producător erau diferite de cele ale distribuitorului.

Pe marginea acestui subiect au discutat, în stilul caracteristic şi cu nelipsitele tuşe de umor, Vâlcu şi Bulai în episodul 19 din cel de-al doilea sezon al îndrăgitei emisiuni marca DC News "Nod în papură."

Val Vâlcu: Săptămâna trecută a năvălit ANPC-ul pe la nişte restaurante în Bucureşti şi a găsit vreo două tone de carne congelată care, de fapt, era refrigerată - carne de vită din aia scumpă, adusă din Olanda... Mie mi se pare o operaţiune cam exagerată, să declari "război" Olandei pentru două frigidere! Tipul de la ANPC acuza (că el îşi face campanie, mă gândesc eu) şi statul olandez, fimele olandeze şi amendase şi restaurante. Ori, ori! 

Alfred Bulai: În vremea CDR-ului a existat o operaţiune numită Luna. Bă nenică, au intrat miliţienii peste tot! Au făcut curăţenie, au luat prostituate, i-au ridicat pe ăştia cu droguri, lucruri pe care le ştiam, adică nu era nimic senzaţional dar, într-o săptămână, a fost nebunie! Ce s-a întâmplat după? Absolut nimic. Pentru că nu a fost decât un gest de imagine cum sunt şi astea. Probabil că ANPC-ul dă zilnic amenzi, nu e ceva extraordinar. Iar dacă mergi la cârciumile din România şi, mai ales, la astea care au poze frumoase în online şi ele sunt în nişte ganguri, astfel de amenzi se pot da uzual. Plus că statele, în general, nu vând nimic. Nu statele vând!

Val Vâlcu: E şi pe partea asta că noi sunt nemulţumiţi acum cu Olanda, Schengen...

Alfred Bulai: Am înţeles... dar problema este că e tot o chestie de imagine. Doi la mână, în anii '90, ţi-aduci aminte - cumpăram noi pulpe mari de tot, erau en-gros, pulpe SUA din rezervele strategice militare americane. Ăia, după ce trec 2-3 ani sau cât le ţin ei la rece, le aruncă. Dacă e un băiat acolo mai isteţ care zice "hai să nu le aruncăm că e păcat de la Dumnezeu" se decid să le vândă. Îţi dai seama că ele sunt aproape gratis. Carbonizarea şi distrugerea lor costă, aşa că mai simplu era să ia un vas să le ducă în România. Erau foarte ieftine, au nenorocit industria noastră avicolă pentru că neam de neamul tău nu poate să vândă la preţul ăla de dumping. Atunci trebuia să-i blestemăm pe americani sau armata americană, dar era un intermediar care făcea asta!

Genul ăsta de reacţii au ceva din infantilism. Prima a fost o doamnă Vărgolici, după aceea Piedone care făceau inspecţii prin pieţe şi dădeau cu ei de pământ. Cu amărâţii, măcar de se duceau la nişte restaurante de fiţe! Fii atent, şi asta era de noaptea minţii: Ziceau... "Vai, ce urât miroase aici!" Mă, ăsta nu-i criteriu, adică într-o instanţă ai pierdut instantaneu! Faci măsurători, analize...

Val Vâlcu: Dar Piedone era simpatic...

Alfred Bulai: Şi-a făcut imagine! Mergea cu presa... E sistemul ăsta românesc de "praf în ochi" în condiţiile în care răul nu-i acolo! Răul e acolo unde pornesc lucrurile, şi acolo pornesc de undeva vis-a-vis de cine a dat avizele, pentru că ştii - carnea şi toate produsele din străinătate au nişte avize ca să intre în ţară. Nu la cârciumă e controlul! Adică, scuză-mă! Două etichete. Da. Şi? Care-i problema?

Emisiunea integrală aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel