Data publicării:

Contribuția profesorului Lazăr Vlăsceanu la reforma învățământului. Prof. univ. dr. Adrian Miroiu: A avut un rol deosebit în elaborarea Legii nr.1/2011 / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu (2009) / Sursa foto: Agerpres
Prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu (2009) / Sursa foto: Agerpres
Prof. univ. dr. Adrian Miroiu, SNSPA, a fost invitat la emisiunea „DC Edu", de pe DCNews, DCNewsTV și Părinți și pitici, unde a vorbit despre contribuția profesorului Lazăr Vlăsceanu la reforma învățământului. 

Profesorul universitar doctor Adrian Miroiu subliniază importanța lui Lazăr Vlăsceanu în cultura românească, evidențiind nu doar remarcabilele sale contribuții ca sociolog, ci și ca autor principal al metodologiilor și instrumentelor de aplicare a politicilor publice în învățământul superior și preuniversitar. Lazăr Vlăsceanu este descris ca un gânditor remarcabil, menționându-se lucrările sale esențiale, „Modernitatea reflexivă” și „Modernitatea românească”.

„Lazăr Vlăsceanu este foarte important în cultura noastră, nu numai pentru faptul că a fost un sociolog cu totul și cu totul remarcabil, nu numai pentru faptul că este cel mai important autor de lucrări, de metodologii și de instrumente de aplicare a politicilor publice în domeniul învățământului superior și preuniversitar.

În același timp, Lazăr Vlăsceanu este un gânditor cu totul remarcabil. Colegul meu, Mihai Păunescu, a menționat una din cărțile sale foarte importante „Modernitatea reflexivă”. Alături de aceasta, dânsul a scris, împreună cu un coleg mai tânăr, Gabriel Hâncean, o carte care se cheamă „Modernitatea românească” pe care eu o consider una dintre cărțile cele mai importante care au fost publicate în domeniul științelor sociale în perioada de după 1989 și care a reluat, a reconceptualizat probleme fundamentale privind dezvoltarea societății românești, acele probleme care sunt cunoscute de la Maiorescu la Lovinescu.

Le-a reconceptualizat, a formulat o nouă paradigmă de cercetare, una care este conform cu științele sociale de astăzi. Noi suntem adepții acestei abordări care se numește instituționalistă în care arătăm că este foarte important rolul instituțiilor. Prin instituții se înțeleg sisteme de reguli, de norme care funcționează într-o societate, fie că sunt formale sau informale.", a spus prof. univ. dr. Adrian Miroiu. 

 

3. -imagine fara descriere- (adrian-miroiu_20434300.jpg)

 

Contribuția profesorului Lazăr Vlăsceanu la reforma învățământului

Profesorul Adrian Miroiu a subliniat contribuția semnificativă a lui Lazăr Vlăsceanu la Legea nr. 1/2011, cunoscută ca legea Miclea-Funeriu, menționând că multe aspecte incluse în lege au fost rezultatul insistenței lui Vlăsceanu, în special cele legate de evaluarea calitativă a învățământului superior. 

„Legea nr.1/2011, cunoscută cu numele de legea Miclea-Funeriu, dar în care Lazăr Vlăsceanu a avut un rol deosebit. Foarte multe lucruri care sunt acolo au fost puse și pentru că insistat Lazăr Vlăsceanu să fie ele acolo. Până la amănunte cum ar fi cele care vizează evaluarea calitativă a ceea ce se întâmplă în învățământul superior și în ceea ce privește învățământul universitar.", a spus prof. univ. dr. Adrian Miroiu. 

„Dânsul a funcționat și în ARACIS, trebuie să amintim acest lucru, în perioada cea mai dificilă a acestei instituții noi.”, a spus Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.

„Din 2006 până în 2013, unde am fost colegi și a trebuit să facem foarte multe lucruri pentru a pune lucrurile în ordine. Era un haos.", a spus prof. univ. dr. Adrian Miroiu la emisiunea „DC Edu", de pe DCNews, DCNewsTV și Părinți și pitici. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel