Data publicării:

Contraofensiva Ucrainei în regiunea Herson i-a determinat pe ruși să amâne referendumul privind alipirea la Federația Rusă

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Contraofensiva armatei ucrainene în sudul țării, în Regiunea Herson, îi determină pe separatiștii proruși să amâne referendumul privind alipirea la Federația Rusă.

Agenția de presă de stat rusă spune că planurile de referendum sunt suspendate, deoarece atacurile ucrainene asupra podului cheie peste râul Nipru pun presiune asupra trupelor

Ucraina a declarat săptămâna trecută că a lansat ofensive în mai multe direcții în regiunea de sud, dar de atunci a făcut publice câteva detalii și continuă să insiste asupra unui „regim al tăcerii” din motive strategice.

Agenția de știri de stat rusă Tass a raportat că șeful autorităților din Herson, Kirill Stremousov, a declarat că planurile pentru un referendum pentru aderarea Rusiei au fost „întrerupte” din cauza situației de securitate.

Stremousov a declarat că atacurile asupra podului Antonivskiy din orașul Herson , efectuate de către forțele ucrainene, au împiedicat traficul peste râul Nipru, care leagă cele două părți ale regiunii.

Forțele ruse au preluat controlul asupra regiunii Herson la începutul lunii martie și de atunci și-au exprimat clar intenția de a încorpora regiunea ca parte a Rusiei.

Dacă va avea loc referendumul, acesta pare să fie asemănător cu cel pe care Rusia l-a desfășurat în Crimeea, în 2014, pe care adunarea generală a ONU l-a declarat invalid.

Deși este foarte puțin probabil ca membrii din comunitatea internațională să recunoască alipirea la Rusia, Ucraina a fost hotărâtă să nu permită Rusiei să-și oficializeze controlul asupra regiunii, scrie The Guardian.

Ucraina cere UE mai multe arme și se oferă să livreze europenilor gaze în locul rușilor

 

Premierul Denis Şmîhal a îndemnat luni Uniunea Europeană să livreze Ucrainei mai multe arme şi echipament, în timp ce a oferit ajutor în problema livrărilor de gaz, pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia a blocului comunitar, informează Reuters.

„Avem nevoie de mai multe arme moderne, precum cele de apărare aeriană, apărare antirachetă şi apărare navală”, a declarat Şmîhal în faţa jurnaliştilor, după o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Ucraina, la Bruxelles.

Premierul a spus că Ucraina are nevoie de asemenea de avioane şi de mai multe vehicule blindate, în condiţiile în care nu sunt semne că Rusia vrea să oprească războiul, scrie Bucpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel