Data publicării:
Contraindicații vaccin COVID-19. Virgil Musta EXPLICĂ: Pentru ei este contraindicat ABSOLUT! NU este recomandat
Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit despre contraindicațiile în cazul vaccinului COVID-19.
Întrebat care sunt în momentul de față categoriile de persoane în cazul cărora nu se recomandă vaccinarea anti-COVID-19, Virgil Musta a răspuns:
"Este o singură categorie de persoane a cărei vaccinare este contraindicată absolut, în sensul că nu este recomandat să se facă vaccinarea, și anume persoanele care au alergie la una din componentele vaccinului și de fapt cea mai energizantă din componente este polietilenglicolul sau substanțe similare, asemănătoare chimic cu această substanță.
În rest, sunt doar contraindicații relative, ca de exemplu persoanele care au alergii multiple și care au prezentat în antecedente stare de șoc, deci șoc anafilactic. Acolo este bine să se consulte cu un medic alergolog pentru a se hotărî dacă se vaccinează sau nu.
Persoane care au o infecție acută, pe perioada infecției acute, care se manifestă prin febră sau semnele infecției respective, nu este recomandabil să se vaccineze, dar în momentul în care vaccinarea se poate face, în sensul că nu mai sunt aceste simptome, se recomandă să se vaccineze. În concluzie, există o singură contraindicație absolută, restul sunt precauții pe care trebuie să le luăm în funcție de situația patologiei fiecărui om".
Virgil Musta, despre recomandările OMS. Ce se întâmplă dacă ai alergii la alimente
"Experții Organizației Mondiale a Sănătății spun că cei care au una sau câteva alergii la alimente, anumite proteine, anumite substanțe se pot vaccina, pentru că foarte puțin probabil să fie alergic la una din componentele vaccinului și astfel să poată produce o reacție anafilactică. Mai mult, dacă în cursul vieții ai dezvoltat reacții alergice ușoare, gen urticarie, conjunctivită, poate o alergie la nivelul căilor respiratorii, se recomandă să faci vaccinul pentru că nu există risc de a face șoc anafilactic.
Singura discuție este la cei care în antecedente au prezentat risc de șoc anafilactic sau cei care la primul vaccin, prima doză dezvoltă o reacție alergică severă – este recomandabil ca a doua doză să nu se mai efectueze și să se refacă vaccinul peste un timp, cu un alt tip de vaccin", a completat medicul, în direct la B1 TV.
Contraindicații pentru bolnavii cronici
"În ceea ce privește bolnavii cronici, unul din obiectivele principale ale acestui vaccin este să protejăm pacienții cronici, care au risc de evoluție severă în caz că fac infecția cu SARS-CoV-2. Aceștia sunt în principal cei cu boală diabetică, obezitate, boli cardiovasculare, pulmonare cronice severe, boli renale cu insuficiență renală... În principiu, nu există contraindicații pe bolile cronice – dimpotrivă, se recomandă efectuarea vaccinărilor.
Aici sunt în discuție două elemente – pe cei cu boli autoimune, unde experții au considerat că și aceștia se pot vaccina, deoarece riscul ca o boală autoimună să se decompenseze în urma vaccinului este minim, dar eu aici aș recomanda, pentru cei care au boli autoimune severe, cu terapie biologică sau cu o etapă inflamatorie intensă a bolii, să consulte medicul curant care tratează boala respectivă. A doua variantă este cei cu imunodepresie, care se pot vaccina fără nicio problemă", a mai spus Virgil Musta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News