Contorizarea energie electrică. Milioane de români vor fi afectați
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Contorizarea inteligentă a energiei electrice va fi implementată la nivel naţional, astfel că pe baza calendarului anunţat acum, toate contoarele de energie electrică din România vor fi înlocuite cu cele inteligente, informează economica.net .

Distribuitorii de energie electrică sunt obligaţi ca, începând din acest an, şi până în 2020, să monteze contoare inteligente la cel puţin 30% din clienţii pe care îi deservesc, urmând ca, până în 2026, toţi consumatorii de energie electrică să aibă montate astfel de contoare, care le vor înlocui pe cele clasice.

Prevederea apare într-un proiect de ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), referitor la implementarea la nivel național a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice.

Ordinul ANRE vine însă cu un calendar în care contorizarea inteligentă să fie aplicată pentru toţi cei circa opt milioane de consumatori casnici de energie electrică. Vor fi două faze: începând din acest an şi până la finalul lui 2020, 30% dintre clienţi va trebui să aibă montate aceste contoare, iar în perioada 2021-2026, toate gospodăriile dim România va trebui să aibă acest tip de contor de energie electrică

Contoarele inteligente vor fi montate de cei patru distribuitori de energie electrică (Enel, CEZ, E.On şi Electrica) clienţilor din zonele lor de distribuţie. Instalarea contorului nu presupune niciun cost imediat pentru consumatorul final, dar investiţia va fi recuperată de distribuitor prin factura la electricitate, mai precis din componenta de tarif de distribuţie din factură.

[citeste si]

Contoarele inteligente sunt conectate la distribuitor, iar principalele avantaje ale sale pentru client sunt următoarele: se citesc de la distanţă, transmit consumul real, iar factura finală îl va reflecta pe acesta, nu estimări sau "indexul" trimis de consummator, şi nu vor mai exista facturi de regularizare. 

Datorită dezvoltării tehnologiei, costul montării contoarelor inteligente a scăzut până la 60 de euro/punct de consum, faţă de 100 de euro cât era acum câţiva ani, potrivit unei declaraţii mai vechi a preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ.  Acesta a menţionat că preţul iniţial, de 100 de euro, echivala cu contravaloarea facturii pe un an la energia electrică a unei gospodării. Având în vedere acest preţ mare, care în final era achitat tot de către consumatorii casnici, programul de înlocuire a contoarelor s-a derulat până acum sub formă de proiecte-pilot, implementate de distribuitori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel