Constituirea unui grup infracțional organizat, vizată de procurorii DIICOT. Percheziții într-un dosar de camătă și trafic de persoane - FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video DIICOT
Captură de ecran / Foto: Video DIICOT
Au avut loc percheziții într-un dosar care vizează infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, trafic de persoane și complicitate la această infracțiune, ambele în formă continuată.

Procurori de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au pus în aplicare, astăzi, 13 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județelor Argeș și Dâmbovița. Perchezițiile au loc într-un dosar care vizează săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, trafic de persoane și complicitate la această infracțiune, ambele în formă continuată.

La începutul anului 2023 a fost constituit un grup infracțional organizat, pe raza municipiului București, format din opt membri, având ca scop comiterea infracțiunilor de camătă și trafic de persoane, conform probatoriului administrat.

Foto: DIICOT

„Astfel, în perioada aprilie 2023 – aprilie 2024, trei suspecți, inițiatorii grupului infracțional, au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi mai multor persoane, de la care au perceput lunar dobânzi semnificative, cuprinse între 50% și 100 %, iar pentru recuperarea datoriilor și implicit obținerea unor foloase materiale necuvenite au recurs la amenințări, intimidări și chiar la violență fizică exercitate în mod direct sau prin intermediul celorlalți membri ai grupului infracțional.

Cerșetorie prin constrângere

De asemenea, în aceeași perioadă, aceștia au recrutat din zona Gării de Nord a municipiului București persoane fără adăpost, lipsite de mijloacele materiale necesare traiului zilnic, cu un nivel precar de educație, cu afecțiuni psihice ori vicii și prin diferite metode de constrângere (îndatorare excesivă și sistematică, supravegherea și controlarea activităților întreprinse, agresiuni fizice, intimidări și amenințări) le-au exploatat prin ținerea în stare de aservire, obligându-le la practicarea cerșetoriei în folosul lor material”, este menționat în comunicatul transmis de DIICOT.

Foto: DIICOT

Audierile se vor desfășura la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Au participat și polițiști din cadrul BCCO Pitești și SCCO Dâmbovița. De asemenea, au fost implicați și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Biroul Tehnic din cadrul DIICOT și Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române au asigurat suportul de specialitate.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai transmite DIICOT în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel