Constanţa: Asociaţia Elevilor avertizează că dă în judecată Consiliul Local Municipal dacă nu asigură finanţarea pazei şcolilor
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) îi solicită primarului Decebal Făgădău ca până pe 15 noiembrie să aibă în vedere asigurarea finanţării pazei în unităţile de învăţământ din municipiu şi avertizează că, în caz contrar, va acţiona în instanţă Consiliul Local.
"În ceea ce priveşte asigurarea pazei, această obligaţie survine autorităţilor locale, respectiv Consiliului Local, conform dispoziţilor Legii nr. 333/2003 şi Legii nr. 35/2007. (...) Solicităm primarului Constanţei, Decebal Făgădău, ca până la data de 15 noiembrie să dispună asigurarea finanţării pazei tuturor unităţilor de învăţământ din municipiu. În caz contrar, Asociaţia Elevilor din Constanţa va acţiona în instanţă Consiliul Local Constanţa", se menţionează într-un comunicat de presă transmis luni de AEC.
Reprezentanţii AEC atenţionează referitor la "regula nescrisă" ca părinţii să dea bani pentru fondul şcolii, exemplificând cu o astfel de situaţie petrecută la unul dintre liceele constănţene.
"Duminică seara, vicepreşedinta AEC, Roxana-Ioana Şerban, reprezentant al elevilor în Liceul Teoretic 'Traian', a făcut public un document de evidenţă privind banii ce sunt strânşi de către asociaţia de părinţi a liceului pentru acoperirea cheltuielilor privind paza şcolii şi alte materiale precum roll-up-uri pentru zilele şcolii, bani pentru serbări, detergenţi etc. În acest document se regăseşte suma pe care fiecare clasă o 'datorează', ea fiind raportată la numărul de elevi/clasă înmulţit cu suma de 100 lei/elev. (...) Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită directorului Liceului Teoretic 'Traian', Gabriela Costea, să ia toate măsurile necesare astfel încât să stopeze colectarea fondului şcolii în liceul pe care îl conduce şi primarului municipiului Constanţa să asigure fondurile necesare astfel încât fenomenul să fie stopat", potrivit comunicatului.
Liderii AEC precizează că practici precum colectarea de bani pentru fondul şcolii sunt inacceptabile şi trebuie sancţionate, în condiţiile în care într-un sistem de învăţământ adaptat la exigenţele secolului XXI, educaţia gratuită este un principiu enunţat chiar de Constituţia României.
"Conform Legii educaţiei, cheltuielile de acest tip sunt asigurate pe deoparte din bugetul de stat al Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru bunuri şi servicii, iar pe de altă parte, cheltuielile ce ţin de renovări, asigurarea pazei, precum şi investiţii în clădirea şcolii, banii trebuie să fie asiguraţi din bugetul local, de către primărie", au menţionat reprezentanţii AEC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News