Data actualizării:
Data publicării:

Consiliul IMM-urilor, APEL CLAR către Guvern

Autor: Andrei Itu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Antreprenorii cer guvernului asumarea de termene clare de implementare a măsurilor de relansarea economică, prezentarea lor unitar şi bugetele alocate, informează Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) într-un comunicat.

'O importanţă mai mare decât nivelul pachetului financiar de măsuri o are asumarea unor termene clare, precise şi fără echivoc de implementare a unor măsuri menite să relanseze economia României. Până în acest moment au fost prezentate o serie de intervenţii economice de la granturi, până la flexibilizarea forţei de muncă, dar nu avem un calendar clar de implementare a acestor măsuri. Cel mai important este nu cât, ci cum şi când. Cerem Guvernului publicarea în această săptămână a calendarului de măsuri cu termene, bugete alocate, responsabili de implementare', a spus Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR.

O astfel de prezentare va asigura stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri, va clarifica direcţiile de revenire şi dezvoltare economică, iar antreprenorii îşi vor putea elabora strategii şi planuri de afaceri pe termen mediu şi lung ţinând cont de măsurile anunţate şi direcţiile de dezvoltare economică pe care guvernul le va susţine, se mai arată în comunicatul CNIPMMR.

Organizaţia patronală avansează Guvernului o listă de investiţii de bază

Mai mult, organizaţia patronală avansează Guvernului o listă de investiţii de bază, investiţii de lanţ valoric şi stimulare a consumului, investiţii de tip suport şi investiţii sistemice naţionale, se arată în comunicatul CNIPMMR. Pe lista investiţiilor sistemice naţionale antreprenorii propun autostrăzi, centre de colectare şi distribuţie a produselor agroalimentare, anveloparea de blocuri şi lucrările publice de interes local de infrastructură rutieră şi energetică (gaz metan, electricitate).

În opinia membrilor CNIPMMR investiţiile guvernamentale de tip lanţ valoric şi dedicate stimulării consumului ar trebui să se orienteze către granturi pentru producătorii din industria agroalimentară, sau fabrici de produse strategice (materiale medico-sanitare), granturi pentru firme IT ce lucrează pentru digitalizarea instituţiilor statului şi acordarea de vouchere de turism şoi pentru digitalizare precum şi bonuri de consum pentru populaţia afectată de criză.

Aceste bonuri se vor putea folosi pentru masă şi servicii (frizer, stomatolog). Investiţiile de tip suport indicate de către patronii de IMM-uri sunt susţinerea de parcuri industriale şi de centre suport pentru întreprinderile mici, centre regionale de susţinere a exportului şi atragere a investiţiilor, crearea unui fond naţional equity - PPP.

Membrii CNIPMMR mai propun ca statul să facă investiţii în start-upuri

Membrii CNIPMMR mai propun ca statul să facă investiţii în start-upuri digitale, medicale, în transformarea digitală societală a IMM-urilor, în educaţia RU privind digitalizarea şi acordarea de granturi pentru muncă flexibilă şi crearea de noi locuri de muncă, se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel