Data publicării:
Consiliul Fiscal, DEVASTATOR despre Bugetul 2020. Deficit URIAȘ, cu mult peste estimarea lui Cîțu. Impactul pensiilor în 2021
Consiliul Fiscal al României a transmis, astăzi, o opinie tăioasă privind Legea Bugetului de Stat și Legea Bugetului de Asigurări Sociale în 2020.
”Ulterior adoptării proiectului de buget aferent anului 2020, a intervenit o serie de modificări în nivelul taxelor și impozitelor, în principal în sensul reducerii acestora. Cumulat, acestea vor conduce la venituri bugetare mai reduse cu circa 0,5 pp din PIB și, ceteris paribus, la un nivel al deficitului bugetar pentru anul 2020 mai ridicat cu același cuantum” este opinia Consiliului Fiscal despre reducerea de taxe și impozite, operată după adoptarea bugetului pe anul 2020.
Totodată, CF estimează un minus de venituri bugetare, în timp ce există riscul depășirii cheltuielilor cu bunuri și servicii. Consiliul Fiscal consideră că situația bugetară ar putea fi caracterizată în 2020 ”prin puținătatea veniturilor fiscale și presiuni foarte mari pe resursele sale”.
Estimarea CF: Deficit bugetar de 4,6-4,8% în 2020
Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar în acest an cu mult peste estimarea ministrului de Finanțe, Florin Cîțu: ”Considerând informațiile disponibile în acest moment, estimarea CF privind nivelul deficitului bugetar pentru anul 2020 se plasează în intervalul 4,6 – 4,8% din PIB”.
”Derapaj bugetar de proporții”
La această analiză, se adaugă majorarea salariilor cu 40% în septembrie, despre care Consiliul Fiscal a avertizat în mod continuu: ”Majorarea programată a punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 ar avea loc în contextul unui derapaj bugetar de proporții deja existent. Chiar fără această măsură estimarea CF privind deficitul bugetar pentru anul curent este de 3,8 – 4,1% din PIB”.
Șocant: Deficit de 6% în 2021
”Impactul majorării cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, precum și al celorlalte măsuri cuprinse în noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021, estimarea CF privind deficitul bugetar din anul următor fiind de peste 6% din PIB (în lipsa unor măsuri compensatorii). Deteriorarea ar continua și în anul 2022, la peste 7% din PIB. În aceste condiții, o corecție către niveluri apropiate de pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, avute în vedere de autorități în cadrul fiscal-bugetar pe termen mediu, apare drept extrem de ambițioasă, problematică și, totodată, este absolut necesară; este greu de imaginat că piețele financiare ar tolera deficite bugetare de o asemenea magnitudine” transmite Consiliul Fiscal.
Corecție bugetară, urgentă! Costuri sociale și economice însemnate
În continuare, Consiliul Fiscal îi transmite ministrului Florin Cîțu să se grăbească: ”În opinia CF, cu cât corecția bugetară va începe mai târziu, având în vedere și riscurile în creștere în sensul unei performanțe economice și fiscale mai nefavorabile, cu atât amploarea măsurilor corective necesare ar fi mai ridicată și implicit costurile economice și sociale ar fi mai însemnate. Corecția bugetară este reclamată nu numai de pericolul intrării sub incidența PDE, ci și de necesitatea de a demonstra că suntem în stare să recâștigăm controlul asupra finanțelor publice; corecțiile induse de piețele financiare sunt mai dureroase decât cele realizate intern și din timp.”
Vezi aici opinia completă a Consiliului Fiscal
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News