Data publicării:
Consiliul fiscal, avertisment privind majorarea pensiilor. Bența: Niciodată, în istoria Europei, nu s-au majorat pensiile cu 40%
Adrian Bența, consultant fiscal, a vorbit despre avertismentul dat de Consiliul fiscal privind mărirea pensiilor.
"Guvernul îşi va asuma această creştere"
"Acest avertisment a venit prea târziu şi, prin urmare, în opinia mea, este doar o atenţionare făcută de economiști către economişti, dar lucrurile sunt cu totul de altă natură. După cum știm, în Monitorul Oficial, din 6 ianuarie au fost publicate ambele legi privind bugetul 2020. Și bugetul asigurărilor sociale şi cel de stat. Potrivit acestor legi, care sunt deja publicate, punctul de pensie va creşte cu 40% din septembrie. Bugetul faţă de anul trecut a fost majorat cu aproximativ 15 miliarde de euro.
Deficitul la bugetul de pensie este acoperit din bugetul de stat, aproximativ 11 miliarde de euro. Iar deficitul general consolidat al bugetului de stat este calculat și adoptat prin lege, la nivelul de 46 de miliarde de lei. Asta înseamnă că bugetul de pensii va primi bani pentru majorarea punctului de pensie. Că e bine sau rău, cu siguranţă vom vedea.
Din punctul meu de vedere, economia nu suportă o creştere de 40% a punctului de pensie, însă aşa şi-au asumat politicienii. Cu siguranţă, Guvernul îşi va asuma această creştere pentru că sunt deja publicate în Monitorul Oficial aceste legi", a declarat Adrian Bența, consultant fiscal, în emisiunea "Previziuni", la Antena 3.
Posibilitatea unei crize economice în România
"Cred că în anumite sectoare din activitatea economică a României se vor simţi dezechilibre şi unele sunt chiar majore. Dacă ne uităm la sectorul industrial, cel conectat pentru exporturi, în decembrie, s-au cam prăbuşit comenzile noastre la exporturi. Dacă o astfel de tendință continuă, da, vom avea şi nişte crize în activitatea economică, care vor duce la imposibilitatea susţinerii din punct de vedere economic a acestor majorări destul de mari. Niciodată în istoria Europei nu s-au majorat pensiile cu 40%. Este adevărat că sunt foarte mici, ca sume de bani, pentru cetăţenii de rând, dar economia nu poate să susţină.
Să nu uităm că bugetul de pensie este alimentat de contribuţiile actualilor salariaţi şi contribuţiile PFA-urilor la pensii. Nu există altă sursă de finanţare. Ori dacă nu vedem în economie creşteri cu minim 40%, atunci nu poate fi sustenabil acest buget. Şi mai este o problemă de colectare.
Poate că acele 40% ar fi posibil de susţinut, dacă firmele de stat şi-ar plăti datoriile. Nu mai puțin de circa 2 milioane de cetăţeni sunt încadraţi prin contracte de muncă, dar nu plătesc contribuţie la pensie. Atunci, statul ar trebui să îşi facă ordine în zona de contribuţii sociale la firmele de stat", a mai spus consultantul fiscal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News