Consiliul de Securitate ONU cere respectarea încetării focului dintre Israel și Gaza
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Consiliul de Securitate al ONU a lansat un apel la respectarea pe deplin a încetării agresiunilor dintre Israel și Hamas.

Conform Agerpres, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a lansat sâmbătă un apel la respectarea „totală” a încetării focului între Israel și Hamas, în prima sa declarație unită de la declanșarea conflictului la 10 mai. „Membrii Consiliului de Securitate au salutat anunțul încetării focului începând cu 21 mai și au recunoscut rolul important jucat de Egipt” și alte țări din regiune, potrivit acestui document aprobat de Statele Unite după retragerea unui paragraf privind condamnarea violențelor.

Washingtonul a respins până în prezent trei declarații, precum și un proiect de rezoluție francez care insista pentru „încetarea imediată a ostilităților” și îndemna la „livrarea și distribuirea fără obstacole de ajutoare umanitare în toată Gaza”.

Se cere respectarea totală a încetării focului

„Consiliul de Securitate lansează un apel la respectarea totală a încetării focului”, a adăugat acest text propus de China, Norvegia și Tunisia, care menționează simplu că țările membre ale Consiliului „deplâng pierderile civile cauzate de violențe”.

Acestea „au subliniat necesitatea imediată de asistență umanitară pentru populația civilă palestiniană, în special în Gaza, și au sprijinit apelul secretarului general (al ONU Antonio Guterres) adresat comunității internaționale pentru a reconstrui” enclava palestiniană, conform documentului.

Inițiatorii au mai subliniat „urgența de a restabili calmul și au reafirmat că este important să se ajungă la o pace completă bazată pe conceptul unei regiuni în care două state democratice, Israelul și Palestina, trăiesc unul lângă celălalt, în pace cu frontiere sigure și recunoscute”.

Bilanțul este tragic pentru ambele țări

De la declanșarea ostilităților la 10 mai, cel puțin 248 de palestinieni, printre care 66 de copii și luptători ai Hamas, au murit în loviturile israeliene, în timp ce 12 persoane și-au pierdut viața în Israel, inclusiv un copil, o adolescentă și un soldat, mișcările palestiniene lansând peste 4.000 de rachete spre teritoriul israelian.

Consiliul de Securitate ar urma să discute din nou despre conflictul israeliano-palestinian joi, în reuniunea sa publică lunară pe acest subiect, programată cu mult înainte de izbucnirea conflictului. Aceasta va fi a cincea reuniune pe această temă în această lună, după patru reuniuni de urgență, dintre care trei cu ușile închise și una publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel