Consiliul Concurenţei: Trebuie eliminate barierele care blochează sectorul materialelor de construcţii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Concurenţa pe piaţa materialelor de construcţii trebuie stimulată prin eliminarea barierelor care blochează dezvoltarea acestui sector, după ce, în urma unui studiu, s-a constatat o concurenţă redusă pe unele pieţe din domeniu, ceea ce conduce la creşteri mari de preţuri pentru anumite produse.

"Ne aşteptăm la un avans considerabil al sectorului construcţiilor, dar pe unele pieţe de materiale concurenţa este redusă determinând preţuri mari. În această zonă trebuie identificate şi eliminate barierele pentru a intensifica concurenţa atât prin extinderea capacităţii de producţie a anumitor materiale pentru construcţii, cât şi prin intrarea pe piaţă a unor noi concurenţi. În acest sens, intenţia Ministerului Economiei de a lansa o schemă de ajutor de stat pentru a finanţa investiţiile şi capacităţile de producţie ale firmelor de materiale de construcţii este binevenită. În urma acestor investiţii, companiile îşi vor creşte gradul de eficienţă şi vor putea oferi produsele la preţuri competitive", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Astfel, Consiliul Concurenţei analizează barierele legislative sau de altă natură care stau în calea extinderii producţiei locale de materiale de construcţii, ţinând cont şi de faptul că preţurile din această industrie au crescut şi pe fondul scumpirii materiilor prime, a energiei şi a transportului.

Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unui studiu, că majorările de preţ din sectorul construcţiilor diferă de la un material la altul. Spre exemplu, în cazul produselor care sunt distribuite pe pieţe mai degrabă naţionale, cum ar fi blocurile ceramice, cimentul sau BCA-ul, consumul fiind acoperit în mare parte din producţia internă, preţurile sunt influenţate mai degrabă de factori locali. În schimb, în cazul materialelor care sunt comercializate pe pieţe mai mari, ce depăşesc teritoriul naţional, cum ar fi bitumul şi polistirenul, pentru care materia primă este cumpărată doar din import, preţurile sunt influenţate de factori internaţionali, inclusiv de condiţiile de transport.

Această tendinţă de creştere accelerată a preţurilor materialelor de construcţii este înregistrată şi la nivel european, informează Agerpres. Astfel, dificultăţile create de preţurile mari ale energiei electrice, ale gazelor naturale sau ale carburanţilor au avut impact semnificativ asupra preţurilor tuturor materialelor pentru construcţii comercializate atât pe pieţe locale, cât şi pe pieţe internaţionale, comentează Consiliul Concurenţei.

Preţuri explodate

Autoritatea de concurenţă a constatat că, în primele 6 luni ale anului 2022 comparativ cu anul 2020, preţul BCA-ului a crescut cu 28,2%, al cimentului cu 30%, pentru polistiren extrudat (XPS) preţul s-a majorat cu 42%, iar pentru blocuri ceramice cu 49,8%.

Având în vedere că bitumul este un produs rezidual al rafinării petrolului şi provine mai ales din import, preţul din România a fost puternic influenţat de cel al barilului de ţiţei Brent. Astfel, preţul unei tone de bitum cu aplicaţii rutiere a urcat în iunie 2022 cu 71,4% faţă de 2020 şi cu 36% faţă de 2021.

Referitor la preţurile polistirenului expandat (EPS) şi al anumitor produse din lemn pentru construcţii, acestea au înregistrat creşteri semnificative în 2022, faţă de 2020: cherestea uscată - 68%, grinzi de lemn - 83% şi EPS - 129%.

"Creşterea de 129% a fost cauzată de majorarea preţului materiei prime, adică a stirenului, la nivel internaţional. Întrucât în România nu există niciun producător de monomer de stiren şi niciun producător de granule de polistiren, toată materia primă necesară producţiei locale este importată din Europa sau Asia, iar preţul autohton este corelat cu preţul internaţional al stirenului", a explicat sursa citată.

În ceea ce priveşte preţul cherestelei uscate nerindeluite, acesta a înregistrat un avans de 77%, în timp ce preţul mediu pentru grinzi răşinoase a crescut cu 100%, în perioada analizată.

De menţionat este faptul că preţurile unor materiale de construcţii, precum bitum sau anumite produse metalurgice, sunt puternic corelate cu cele înregistrate pe bursele internaţionale, a mai arătat autoritatea de concurenţă.

Studiul privind piaţa materialelor pentru construcţii în România este disponibil pe site-ul Consiliului Concurenţei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel