Consilierul lui Biden și consilierul lui Erdogan, întâlnire neanunțată la Istanbul. Ce a transmis apoi Casa Albă
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 02 oct 2022, 22:04
WhatsApp
foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ
Întâlnire la nivel înainte la Istanbul. 

Casa Albă a făcut anunțul. 

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Jake Sullivan, a avut duminică, la Istanbul, o întrevedere cu Ibrahim Kalin, consilierul-şef al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Cei doi consilieri de rang înalt au discutat despre "progresul din procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO", conform comunicatului transmis de Casa Albă, citează Agerpres. 

De asemenea, Sullivan şi Kalin au discutat și despre condamnarea de către Turcia a anexării ilegale unor regiuni din teritoriul ucrainean de către Rusia.

Turcia, ţară membră a NATO, face echilibristică diplomatică de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în 24 februarie. Ankara se opune sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi are relaţii apropiate atât cu Moscova, cât şi Kievul, vecinii săi de la Marea Neagră. În același timp, Turcia a criticat invazia rusă şi a trimis drone Ucrainei.

Citește și: Rusia a anexat teritorii din Ucraina. Decizia nu poate fi acceptată, spune Turcia

Suedia şi Finlanda au înaintat cerere de aderare la NATO în urma declanşării invaziei ruse în Ucraina, însă Turcia, aliat în cadrul NATO, a exprimat îngrijorări cu privire la candidaturile lor.După ce Ankara anunţase că se opune intrării celor două state în NATO, Suedia, Finlanda şi Turcia au semnat în luna iunie un memorandum prin care cea din urmă îşi dă acordul pentru aderarea primelor două la Alianţă. Însă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat imediat apoi că va bloca din nou aderarea lor, considerând că guvernele de la Stockholm şi Helsinki nu şi-au respectat promisiunile formulate pentru a obţine ridicarea veto-ului Ankarei, în special extrădarea către Turcia a militanţilor din grupările considerate ”teroriste” de către guvernul turc, mai ales membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În timpul întrevederii de duminică, Sullivan şi Kalin au discutat de asemenea despre sprijinul SUA şi Turciei ”pentru negocieri de pace între Armenia şi Azerbaidjan” şi ”despre importanţa dialogului şi a diplomaţiei în soluţionarea dezacordurilor în Mediterana de Est”, se mai spune în comunicat.

Ergodan s-a răzgândit

Sâmbătă preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că ”Atât timp cât promisiunile făcute ţării noastre nu vor fi ţinute, ne vom păstra poziţia de principiu”, mai scrie Agerpres. 

”Vom urmări cu meticulozitate dacă promisiunile făcute de Suedia şi de Finlanda vor fi ţinute sau nu şi, bineînţeles, decizia finală va reveni marii noastre Adunări”, a adăugat preşedintele turc.

Acesta insistă pe importanţa ”luptei contra terorismului” şi acuză cele două ţări scandinave că protejează luptători kurzi ai PKK şi YPG, considerate teroriste de Ankara.

Până în prezent, 28 din cele 30 de state membre ale Alianţei au ratificat aderările Suediei şi Finlandei. Doar Ungaria şi Turcia nu şi-au dat încă acordul final în Parlament.

Afirmația lui Erdogan vine după ce Suedia a reautorizat exporturile de armament către Turcia

Afirmațiile lui Erdogan au venit ca o surpriză asta după ce, cu doar o zi înainte, într-un gest important de concesie faţă de Turcia, Suedia a anunţat că a reautorizat exporturile de armament spre această ţară. Ridicarea acestor restricţii se afla printre condiţiile stabilite de Ankara.

Suedia a autorizat vineri din nou exporturile de armament şi materiale militare către Turcia, a anunţat autoritatea suedeză însărcinată cu exporturile din sectorul apărării, transmite AFP.

Ridicarea acestor restricţii este una din condiţiile puse de Ankara pentru a accepta aderarea Suediei la NATO.

Această candidatură, anunţată în luna mai odată cu cea a Finlandei, ”consolidează considerabil motivele politicii de apărare şi de securitate pentru a autoriza exporturile de echipamente militare către alte state membre, inclusiv Turcia”, justifică decizia Inspecţia suedeză pentru produse strategice (ISP).

Suedia blocase aceste exporturi către Turcia în anul 2019 în urma unei ofensive a armatei turce în nordul Siriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?