Data actualizării:
Data publicării:

Consilierii lui Biden avertizează Congresul că Rusia ar putea câștiga războiul în Ucraina în câteva săptămâni

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash
Cei mai importanți consilieri ai lui Joe Biden le-au solicitat parlamentarilor din Congres să aprobe cât mai rapid ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina. În caz contrar, aceștia au avertizat că Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni sau, în cel mai bun caz, luni, transmite NBC News.

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines le-au atras atenția parlamentarilor, în cadrul unei întâlniri private de miercuri, faptul că Ucraina va rămâne fără capacități de apărare aeriană și de artilerie în următoarele săptămâni, conform sursei citate.

Evaluarea sumbră, pe care un oficial al Casei Albe a descris-o ca fiind „incredibil de crudă”, a fost realizată în contextul în care soarta ajutorului pentru Ucraina nu a fost niciodată atât de incertă. Mai mult, vine în contextul în care oficialii Casei Albe sunt din ce în ce mai alarmați de perspectiva ca Joe Biden să nu-și respecte promisiunea că SUA vor fi alături de Kiev „atât timp cât va fi nevoie”.

În cadrul întâlnirii de miercuri de la Casa Albă, Sullivan și Haines le-au spus liderilor de vârf ai Congresului american un termen clasificat pentru momentul în care resursele militare cheie ale Ucrainei vor fi epuizate în mod semnificativ. De asemenea, le-au arătat și o evaluare detaliată a dinamicii actuale de pe câmpul de luptă, au spus cele două persoane familiare cu întâlnirea.

Deși Sullivan nu a prezis o victorie iminentă și categorică a Rusiei, a zis un oficial de la Casa Albă, acesta a menționat faptul că poziția Ucrainei va deveni tot mai dificilă pe parcursul anului, oferind intervale de date specifice despre momentul în care Ucraina se va epuiza pe termen scurt din diverse capacități.

Consilierii președintelui Biden le-au spus parlamentarilor faptul că lipsa de ajutor ar afecta mult mai mult decât Ucraina și ar putea determina alte țări care se bazează pe SUA, inclusiv Japonia și Coreea de Sud, să își regândească alianțele. Mesajul lor, au spus aceste persoane, a fost că o victorie a Rusiei doar pentru că SUA nu a putut să vină „va reverbera în întreaga lume”.

Grupul bipartizan de lideri ai Congresului prezenți la reuniune a căzut de acord că ajutorul pentru Ucraina este o prioritate de securitate națională, însă a recunoscut că există dezacorduri despre modul de a proceda din punct de vedere legislativ, au declarat aceste persoane.

Ajutorul pentru Ucraina, blocat în Congres de luni de zile, face parte dintr-o legislație care mai prevede finanțarea pentru Israel, Taiwan și securitatea frontierelor americane. În luna octombrie, Biden a cerut un ajutor militar suplimentar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, din care o parte ar urma să fie folosită pentru a reface stocurile americane. Congresul a autorizat anterior un ajutor de aproximativ 75 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel