Consiliere psihologică gratuită pentru copii. Cum poți beneficia de acest serviciu
Copiii din România pot face consiliere psihologică și psihoterapie gratuit. Află în articol mai multe detalii.
Copiii din România pot face consiliere psihologică și psihoterapie gratuit printr-un program național adoptat prin hotărâre de Guvern, transmite Pro Tv. Astfel, statul pune la dispoziția minorilor cu tulburări emoționale sau de comportament 70 de mii de ore de terapie. Programul de 6 milioane de euro se va desfășura timp de doi ani.
Orice copil poate fi înscris în program urmând patru pași: nevoia de sprijin psihologic să fie întâi sesizată, evaluarea psihologică să fie recomandată de un medic, apoi reprezentantul legal să aleagă un psiholog din program care să evalueze starea copilului și să scrie un raport. Dacă se constată necesitatea terapiei, copilașul va intra în program.
"Stilul de viață al copilului predispune mai mult către anxietate, stres și depresie, comparativ cu generațiile dinainte. Copiii petrec foarte mult timp în fața telefonului, tabletei. Se văd consecințe, scăderea toleranței la frustrare, copiii sunt foarte nervoși, scăderea capacității de concentrare, scăderea motivației", a explicat Mihai Popovici, psiholog.
Deocamdată s-au înscris 140 de psihologi acreditați în programul național. Dar lista e încă deschisă. Programul a fost gândit după ce, în pandemie, studiile au arătat că 48% dintre copii și părinți s-au confruntat cu stări de anxietate, stări de agresivitate, depresie, tulburari alimentare, fobii și dependențe.
"Din grijă pentru copii"
Serviciile psihologilor implicaţi în acest proces vor fi decontate cu ajutorul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, a anunţat consilierul de stat Mădălina Turza, coordonatorul programului "Din grijă pentru copii".
Turza a precizat că pe 25 noiembrie a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică şi modalităţile prin care copiii se pot înscrie în programul amintit. "Cu alte cuvinte, în foarte scurt timp, cele peste 70.000 de ore de terapie, consiliere psihologică, sprijin psihoterapeutic pentru copiii din România vor fi disponibile în mod gratuit", a declarat Mădălina Turza, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Semnele care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinţi:
- probleme de învăţare sau de atenție
- probleme de comportament (indisciplina, furie excesivă, etc.);
- scădere a performantelor școlare;
- episoade de tristețe, depresie;
- retragere socială sau chiar izolare de ceilalți copii;
- când copilul este victima agresivității verbale sau fizice din partea celorlalți copii sau este chiar el agresorul;
- scăderea interesului pentru activitatea care înainte îi făceau plăcere;
- comportament foarte agresiv (muşcă, lovește, bate), îndreptat către ceilalți sau către sine;
- schimbări bruște în comportamentul alimentar (în special la copilul mare);
- insomnie sau hipersomnie;
- absenteism școlar sau întârzieri frecvente de la școală;
- schimbări de dispoziție (treceri bruște de la tristețe la veselie excesiva);
- apariția sau creșterea plângerilor legate de dureri fizice (dureri de cap, de stomac, acel “nu mă simt bine”) care nu sunt confirmate de examenul medical ca fiind cauzate de boli;
- probleme de tranziție (mutare, separare, divorț etc.). Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News