Data actualizării:
Data publicării:

Consecinţele uciderii lui Qassem Soleimani. Cine câştigă. Chirieac: Nu va fi război în adevăratul sens al cuvântului

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat ce s-ar putea întâmpla după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani. 

"Nu cred că va începe un război. Este nevoie de mult mai mult pentru a începe un război, și dacă va fi război asta inseamnă că Iranul va fi atacat aerian deoarece anul acesta sunt alegeri prezidențiale în Statele Unite și nimeni nu are nevoie ca militarii americani să moară precum în Afganistan. Dar, deocamdată, nu se pune problema de război, în opinia mea, s-a tensionat peste poate situația în Orientul Mijlociu, Iranul va ataca peste tot unde are capete de pod și are... Iranul are capete de pod din Irak și Liban până în Yemen unde are loc deja un război prin intermediari, între saudiți și iranieni, pe teritoriul acelui stat eșuat. De altfel au și atacat o bază americană din Bagdad, deci lovituri în regiune și, desigur, acolo unde pot, peste tot în lumea civilizată, dacă există celule iraniene teroriste, vor ataca. Dar război în adevăratul sens al cuvântului nu vom avea", a spus Bogdan Chirieac la Antena 3. 

Consecinţe pozitive ale uciderii lui Soleimani

"În Iran, situația politică și economică era foarte proastă. Peste 80% din iranieni nu mai suportau regimul teocratic al ayatolahilor. Uciderea lui Quassem Soleimani a avut ca urmare reunificarea Iranului. Deci, din acest punct de vedere, Iranul nu are a se plânge. Mai departe, Israelul sau Beniamin Netanyahu care are alegeri pe 2 martie... Și el are de beneficiat din lucrul acesta fiindcă tot timpul a subliniat că Iranul este pericolul imediat pentru Israel", a mai spus analistul. 

"Creșterea prețului la petrol favorizează toate țările producătoare de petrol, inclusiv Rusia care este primul sau al doilea în funcție de producție... China... ați văzut că a intervenit în plan internațional și a făcut cunoscută poziția, lucru care nu se întâmpla până acum. Deci își face simțită forța economică extraordinară a Chinei acum urmată de forța militară. Au dat în folosință al doilea portavion, acum vin și pe diplomație. Deci lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par în declarații", a precizat Bogdan Chirieac. 

De ce a fost ucis acum Soleimani 

"De ce a ales acest moment... Se face o paralelă cu Bill Clinton și Monica Lewinsky și bombardarea Serbiei în 1999. Am văzut această paralelă... se spune cam același lucru despre Donald Trump. Nu știu dacă lucrurile stau chiar așa. Adevărul este că Ambasada americană de la Bagdad a fost atacată, iar Soleimani aterizase la Bagdad să conducă noi atacuri asupra ambasadei americane. Deci risposta foarte dură a lui Trump, sigur, tensionează situația și un singur lucru este cu adevărat important, dacă Trump are și pașii următori. Politici. Dacă nu, avem o problemă cu toții", a conchis analistul.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel