Urmărește emisiunea live
CONFUZIE TOTALĂ. OUG publicată în Monitorul Oficial, fără avizul de la CES. Vlăsceanu: OUG au fost RETURNATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Ludovic Orban  foto Agerpres
Ludovic Orban foto Agerpres
Scandal la CES în urma valului de OUG date de Guvernul Ludovic I în ultima ședință de Guvern. 

”Cinci OUG au fost trimise la CES în aceeași zi în care a fost ședința de Guvern, numai că la CES se avizează și se dezbat proiecte de acte normative, respectiv proiecte de OUG sau de legi, după caz. În acest caz, nemaifiind proiecte, pentru că fuseseră deja adoptate de Guvern, plenul CES-ului a considerat că nu mai avem ce să avizăm” a spus vicepreședintele CES, la Digi24. 

OUG fără avize de la CES

Întrebată dacă nu vor primi niciodată aviz respectivele OUG, răspunsul a fost: ”Nu, nu. Au fost returnate pentru că noi n-am mai avut ce să avizăm. În mod normal, ar fi trebuit să se aștepte avizul CES-ului și să fie adoptate ulterior. Mai mult, una dintre OUG am aflat că astăzi a fost și publicată în Monitorul Oficial, deci, cu atât mai mult, nu mai avea sens să dăm un aviz pe un act normativ deja publicat”. În continuare, Silvia Vlăsceanu a explicat: ”În eventualitatea în care, pe un act normativ, se fac propuneri, de la comisiile de specialitate ale CES sau de către plenul CES, de modificare, completare, acestea ar trebui, în mod normal, să fie discutate și luate în considerație de către Guvern”. 

(w670)

Doar câteva OUG, pe masa CES

Totodată, vicepreședintele CES a afirmat că nu au ajuns toate OUG la CES din cele 25 de adoptate în ultima ședință de Guvern: ”Noi nu le-am avut pe toate, la noi au ajuns doar câteva: cele cinci de astăzi și săptămâna trecută au avut avizare completă două, cel mult. Restul nici măcar n-au fost trimise spre aviz. Aici este o confuzie pe care mulți o fac că numai anumite acte ar trebui trimise către Consiliul Economic și Social. Legea nu face nicio distincție. Toate actele normative, proiecte de Ordonanțe, de legi, propuneri legislative trebuie trimise spre avizarea CES, indiferent de domeniul de reglementare”. 

Deși avizul CES este consultativ, acesta este obligatoriu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel