Conflict Transnistria. Moldova acuză Tiraspolul de intimidări și activități ilegale
Administraţia separatistă de la Tiraspol a instalat în ultimele luni aşa-zise 'posturi de grăniceri' în zona de securitate şi nu acceptă discuţii cu privire la această problemă, informează luni publicaţia Ziarul Naţional din Chişinău.
Reprezentanţii Republicii Moldova au prezentat o declaraţie în care argumentează caracterul ilegal şi militar al aşa-ziselor 'forţe de grăniceri' transnistrene în reuniunea de săptămâna trecută a Comisiei Unificate de Control (CUC), solicitând includerea acestei chestiuni pe ordinea de zi.
'Pe lângă faptul că prezenţa acestora contravine Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 (document principal al procesului de negocieri şi al operaţiunii de pacificare), acestea împiedică libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor, oamenii fiind intimidaţi şi supuşi unor proceduri ilegale de verificare, de înregistrare şi de impunere la plăţi neprevăzute', au subliniat oficialii moldoveni.
Exponenţii Tiraspolului în Comisie s-au opus şi de această dată luării unei decizii asupra 'posturilor de grăniceri' şi au încercat să promoveze ideea că aceste structuri ar avea rolul de 'prevenire a relansării conflictului armat'.
Poziţia delegaţiei Federaţiei Ruse a fost formulată de copreşedintele Comisiei, Ilia Uvarov, care a menţionat că percepe 'forţele de grăniceri' drept 'o realitate' şi nu vede în acestea un factor de limitare a dreptului la libertatea circulaţiei.
În cadrul reuniunii a fost blocată şi propunerea Chişinăului de a pune în aplicare o decizie a CUC luată încă în martie 2008, prin care observatorii militari ai Forţelor Mixte de Pacificare (ruso-moldo-ucrainene) să viziteze toate obiectivele militare din zona de securitate pentru a vedea la faţa locului care este cu adevărat situaţia şi a evalua riscurile unei eventuale escaladări, notează ziarul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News