Conflict Rusia - Ucraina. Chirieac, avertisment pentru Guvern: România să se trezească. Nimeni nu e pregătit pentru aşa ceva
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Rusia ar putea ajunge cu trupele militare la graniţa României, dacă zvonurile privind un eventual conflict cu Ucraina se vor confirma. Analistul politic Bogdan Chirieac a tras un semnal de alarmă pentru Guvernul României în acest context. 

Zile întregi, Kremlinul a amenințat că un război împotriva Ucrainei ar fi inevitabil dacă guvernul de la Kiev nu și-ar abandona presupusele planuri de a recuceri Donbasul ocupat de ruși și Crimeea anexată de Rusia.

NATO ar trebui, de asemenea, să ”garanteze” că Ucraina nu va deveni niciodată membră a alianței. Și trebuie să retragă armele care se presupune că sunt staționate în Ucraina pentru a preveni un război în regiune, scrie cotidianul german Bild

Potrivit unei surse de rang înalt de securitate, dacă Putin va ordona, armata rusă ar lansa ”un atac simultan din nordul Crimeei, prin teritorii separatiste la est și dinspre nord”. Aceasta este evaluarea atât a NATO, cât și a serviciului de informații militare ucrainean. Atacul ar putea avea loc, așadar, ”la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie", dacă Ucraina și NATO nu răspund solicitărilor lui Putin.

Chirieac: România ar trebui să se trezească

Analistul politic avertizează că situaţia din Ucraina ar trebui să alarmeze pe guvernanţii români mai mult decât măsurile sociale discutate în ultimele săptămâni. 

"Situaţia din Ucraina ar trebui să fie mai îngrijorătoare pentru Guvernul României decât creşterea pensiilor şi a salariilor. Nu cred că e vorba doar despre intrarea iluzorie a Ucrainei în NATO. Ucraina nu îndeplineşte nicio condiţie pentru NATO. Este dorinţa lui Vladimir Putin de a muta strategic, de a ocupa largi teritorii, practic tot litoralul Mării Negre, pentru a face legătura cu Transnistria. Ar fi într-o mică graniţă cu România şi cu Republica Moldova. Sunt doar mutări strategice. Nu cred că Rusia va merge mai departe, nu va fi conflict deschis între NATO şi Rusia, România şi Rusia sau SUA şi Rusia, nimeni nu e pregătit pentru aşa ceva. Dar în funcţie de mişcările pe care le pregăteşte Bucureştiul, situaţia se poate tensiona foarte mult. Şi aşa Marea Neagră este poligon de încercare. Zilnic, avioanele ruseşti se hărţuiesc cu avioanele NATO. La fel şi la nivel naval. În mod normal, România ar trebui să se trezească din amorţeala privind politica externă", a declarat Bogdan Chirieac la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel