Data actualizării:
Data publicării:

Conflict între Macron și Meloni pentru pozițiile din UE. Italia și Franța concurează pentru un loc de vicepreședinte al Comisiei Europene

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Emmanuel Macron și Giorgia Meloni se luptă pentru o funcție de vicepreşedinte al Comisiei cu o influenţă economică importantă.

Alegeri prezidentiale 2024

"Nu există încă o decizie cu privire la votul Italiei" în legătură cu pozițiile de conducere din UE, "nu au început încă negocierile", a afirmat Tajani la venirea sa la întâlnirea preliminară a Partidului Popular European (PPE).

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a acuzat liderii Uniunii Europene că acționează ca niște "oligarhi" pentru că ignoră dorința alegătorilor europeni, relatează ANSA.

Manfred Weber, președintele Partidului Popular European (PPE), a afirmat la sosire la întâlnirea grupului PPE că participarea Italiei în acest demers este "esenţială". "Italia este o ţară G7, este o ţară lider în Uniunea Europeană", le-a declarat el reporterilor.

"Apreciez cu adevărat întreaga contribuţie a guvernului italian sub conducerea (ministrului de externe) Antonio Tajani şi (a premierului) Giorgia Meloni şi, de aceea, consider că este fundamental pentru UE să existe un proces inclusiv privind numirile în UE, care să ia, de asemenea, în considerare, interesele italiene", a adăugat Manfred Weber.

Italia și Franța par să se bată pentru o funcție de vicepreședinte al Comisiei Europene

Conform Financial Times, Italia și Franța par să se bată pentru o funcție de vicepreședinte al Comisiei Europene cu o influență economică semnificativă, dar procesul este afectat de presupusa animozitate dintre premierul Giorgia Meloni și președintele Emmanuel Macron.

Pe de altă parte, Kaja Kallas, premierul Estoniei,  considerată principalul candidat pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a solicitat joi să nu se facă presupuneri cu privire la numirea sa în această poziție, subliniind că, în politică, pot surveni surprize, informează EFE.

"Să nu anticipăm deciziile. În politică se întâmplă surprize, aşa că nu se ştie niciodată", a afirmat lidera liberală în timpul unei conferințe de presă împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe care l-a întâlnit joi la Bruxelles.

Kallas a declarat că în Estonia există o expresie care îndeamnă "să nu se vândă pielea ursului înainte de a-l vâna" şi că ea va urma acest principiu.

Kaja Kallas este candidata principală pentru a-i lua locul spaniolului Josep Borrell. În această săptămână, cei șase lideri ai Uniunii Europene responsabili cu negocierea celor mai semnificative funcții în cadrul instituțiilor europene au convenit să o propună pe politiciana estoniană pentru poziția de șef al diplomației europene. Totuși, această nominalizare trebuie să fie confirmată de către șefii de stat și de guvern ai țărilor membre ale UE în cadrul summitului care va începe joi la Bruxelles. Dacă va trece cu succes de această etapă, Kallas va trebui să obțină ulterior și aprobarea Parlamentului European prin vot, conform Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel