Conexiunea creier-inimă: Ce face bine inimii este benefic şi pentru creier
Cu cât o persoană are mai multe probleme cardiovasculare, cu atât este mai mare riscul de declin cognitiv şi demenţă, susţin cercetătorii.
Menţinerea sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge reduce riscul de declin cognitiv şi demenţă odată cu înaintarea în vârstă, sugerează un raport recent, publicat în Marea Britanie şi citat joi de Press Association și Agerpres.
Conform documentului publicat de Global Council on Brain Health (GCBH) din Marea Britanie, problemele cardiovasculare cresc riscul de probleme de memorie şi gândire şi de demenţă. Printre acestea se numără factori precum hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, diabetul, fumatul, stilul de viaţă sedentar şi obezitatea. Cu cât o persoană are mai multe probleme cardiovasculare, cu atât este mai mare riscul de declin cognitiv şi demenţă, susţin cercetătorii.
Conexiunea creier-inimă
Raportul intitulat Conexiunea creier-inimă rezumă concluziile la care au ajuns diverse cercetări realizate de GCBH pe această temă. Potrivit documentului, factori precum hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, diabetul şi fumatul, care deteriorează în timp pereţii vaselor de sânge, pot creşte riscul de demenţă, inclusiv de a dezvolta boala Alzheimer. Aceste probleme şi comportamente pot afecta în mod direct creierul prin mini atacuri cerebrale, iar efectele lor se acumulează în timp, conform raportului.
Oamenii de ştiinţă au precizat că nu se cunoaşte deocamdată modul în care aceste mini atacuri cerebrale contribuie la apariţia bolii Alzheimer şi a altor forme de demenţă. Cu toate acestea, ei sunt de acord că, indiferent care este mecanismul exact, menţinerea în bune condiţii a vaselor de sânge şi a fluxului sanguin este esenţială pentru sănătatea creierului odată cu înaintarea în vârstă.
Un stil de viaţă sănătos pentru inimă, care include exerciţii fizice şi o alimentaţie sănătoasă, reduce riscul de declin cognitiv, sugerează raportul.
Niciodată nu este prea târziu
GCBH a concluzionat, de asemenea, că există dovezi solide care demonstrează că nu este niciodată prea târziu pentru abordarea acestor probleme sau pentru reducerea riscurilor, chiar şi în cazul persoanelor cu vârste de 70 sau 80 de ani. Însă, cu cât mai devreme este adoptat un stil de viaţă sănătos şi sunt rezolvate problemele cardiovasculare, cu atât este mai bine pentru a avea un creier mai sănătos.
''Bolile care vizează inima şi vasele de sânge afectează totodată vasele de sânge din creier şi pot provoca daune la acest nivel. Vestea bună este că putem lua măsuri pentru a ne reduce riscul de declin cognitiv şi putem întreprinde acţiuni pozitive pentru a preveni declinul cognitiv şi demenţa, a declarat Caroline Abrahams, director în cadrul organizaţiei Age UK.
Ce trebuie să eviți
Un control mai bun al hipertensiunii arteriale şi hipercolesterolemiei, reducerea aportului de sare şi de alcool în exces, stoparea fumatului şi adoptarea unor măsuri pentru reducerea riscului de a suferi un accident vascular cerebral - care este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru demenţă - toate acestea contribuie la scăderea riscului, a notat Abrahams.
Experţii au publicat o serie de recomandări în acest sens, precum stilul de viaţă activ, menţinerea greutăţii corporale sănătoase printr-un echilibru între o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice şi gestionarea nivelului de stres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News