Data publicării:

Condusul cu mai puțin de 5 ore de somn, extrem de riscant. Echivalează cu a fi în stare de ebrietate

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Condusul fără a dormi cel puțin 5 ore în noaptea precedentă echivalează cu șofatul sub influența băuturilor alcoolice, potrivit unui nou studiu.

Un nou studiu publicat în Nature and Science of Sleep a constatat că dacă ați dormit mai puțin de cinci ore noaptea trecută, este la fel de probabil să aveți un accident de mașină ca și când ați depăși limita legală pentru alcool, conform Science Alert.

Aproximativ 20% din toate accidentele de vehicule sunt cauzate de oboseală. De asemenea, în ultimii 20 de ani, numărul accidentelor cauzate de alcool a scăzut semnificativ.

Cu toate acestea, s-au înregistrat puține progrese în aceeași perioadă în ceea ce privește scăderea numărului de accidente cauzate de oboseală. 

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Șoferii care au impresia că sunt mai atenți dacă se urcă băuți la volan. Titi Aur: „Nu are cum să fie mai bun condusul cu alcool”/video

Ce au făcut cercetătorii?

Studiul a fost realizat pentru a afla dacă s-ar putea reduce numărul de accidente legate de oboseală pe drumurile din Australia. Există un moment în care am putea considera că un șofer este afectat din cauza oboselii?

Pentru a face acest lucru, s-au evaluat dovezile științifice din studii de laborator și de teren care au analizat cât de mult somn trebuie să ai pentru a conduce în siguranță.

După sintetizarea rezultatelor a 61 de studii unice, s-a constatat că a dormi mai puțin de 4 până la 5 ore în ultimele 24 de ore este asociat cu o dublare aproximativă a riscului unui accident de mașină. Riscul este același cu al unui accident care se petrece atunci când șoferii au o concentrație de alcool în sânge de 0,05%.

În plus, riscul unui șofer de a se accidenta crește semnificativ cu fiecare oră de somn pierdută cu o noapte înainte. Unele studii au sugerat chiar că, atunci când un șofer a dormit între zero și 4 ore în noaptea precedentă, ar putea exista de până la 15 ori mai multe șanse de a se petrece un accident.

Analiza sugerează că ar putea fi rezonabil să existe o anumită perioadă de somn înainte de a se urca la volan, dar o astfel de măsură ar fi greu de implementat și de verificat.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Toleranţa pe viteza depăşită în România, dusă la extrem de şoferi. Titi Aur: Dacă toată lumea merge aşa, merg şi eu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel