Concluziile G20. Cozmin Guşă: E de reţinut că toată lumea dă din coate să se ajungă la o înţelegere. Va intra în istorie
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Cozmin Guşă, consultant politic, a tras concluziile summitului G20 şi a spus ce este foarte important de reţinut de la întâlnirea celor mai importanţi lideri. 

"Ce e de reţinut (n.r. după summitul G20)? E de reţinut că toată lumea dă din coate să se ajungă la o înţelegere. Macron nu a reuşit nimic, deşi s-a dus foarte războinic acolo, spunând că vine cu planul de pace, de negocieri. Erdogan abia în ultima zi a vorbit, în favoarea Rusiei, dar în alt context, al atentatului şi al incidentului din Polonia. 

SUA, de data asta, a semnalizat într-un fel mult mai aşezat, după părerea mea. Pe lângă întâlnirea cu China, care a fost una de perspectivă trainică şi fără provocări. De acolo, chiar din mijlocul summitului, Biden a făcut un joc foarte interesant în contextul războiului. Putea să fie mai evaziv în privinţa rachetei din Polonia, sau putea să spună 'Da, e rusească, ştim noi'. Şi s-ar fi închis jocul! El a dat voie şi Pentagonului să spună că e ucraineană şi a cerut tuturor să termine cu provocările. 

S-a produs astfel o schimbare de paradigmă care i-a surprins pe toţi. După aceea, aţi văzut că a dat drumul la declaraţii şi Scholz, şi Macron, în siajul SUA care nu au vrut să recunoască mascarada pusă la cale de Zelenski. E un G20 care va intra în istorie, dar nu prin întâlnirea americano-chineză, deşi şi ea este importantă, ci prin genul ăsta de întâmplări", a declarat Cozmin Guşă în cadrul emisiunii Deferiţi Mass-Media, de la DC NEWS TV. 

Kremlinul laudă SUA pentru răspunsul „măsurat” al lui Joe Biden cu privire la racheta căzută în Polonia

Federația Rusă a lăudat Statele Unite ale Americii pentru poziția rezervată privind incidentul din Polonia.

Kremlinul laudă răspunsul „măsurat” al Washingtonului după ce o rachetă a aterizat în Polonia, iar președintele american Joe Biden a spus că este „puțin probabil” să fi venit din Rusia, conform Al Jazeera.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „În acest caz, ar trebui să se acorde atenție răspunsului măsurat și mai profesionist din partea americană”.

„În ceea ce privește incidentul din Polonia, Rusia nu are nimic de-a face cu el”, a spus Peskov.

După ce a fost întrebat dacă racheta a fost trasă din Rusia, Biden a spus că există „informații preliminare care contestă acest lucru”.

„Este puțin probabil... să fi fost concediat din Rusia. Dar vom vedea.”, a spus Biden. 

Erdoğan spune că Federația Rusă nu are „nimic de-a face" cu incidentul din Polonia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că respectă declarația Rusiei conform căreia rachetele rusești nu au lovit teritoriul polonez, adăugând că e de părere că Moscova nu are „nimic de-a face cu asta”.

„Faptul că Rusia a spus că acest lucru nu are nicio legătură cu ei și faptul că președintele american Joe Biden a spus că aceste rachete nu sunt fabricate de Rusia arată că acest lucru nu are nicio legătură cu Rusia”, a spus Erdogan la o conferință de presă în timpul summitului G20 de la Bali, Indonezia. 

Zelenski insistă că racheta care a căzut în Polonia a fost lansată de Rusia

Lovitura cu rachetă în Polonia 'nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20', a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski prin videoconferinţă în faţa liderilor grupului reunit în insula indoneziană Bali, în contextul în care versiunea că a fost totuşi vorba de o rachetă a sistemului antiaerian al Ucrainei devine din ce în ce mai plauzibilă, potrivit AFP, EFE şi DPA. 

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel