Concediu medical și indemnizaţie pentru părinții care rămân acasă cu copiii aflaţi în carantină sau izolare. Vezi condițiile
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 30 Martie 2022, 13:19
WhatsApp
Concediu medical și indemnizaţie pentru părinții care rămân acasă cu copiii aflaţi în carantină sau izolare. Vezi condițiile / Foto: Pixabay, de natik_1123
Concediu medical și indemnizaţie pentru părinții care rămân acasă cu copiii aflaţi în carantină sau izolare. Vezi condițiile / Foto: Pixabay, de natik_1123
Părinţii ce rămân acasă cu copiii aflaţi în carantină sau izolare primesc concediu medical.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, transmite Agerpres.

Ce prevede legea"În cazul copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condiţiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, asiguraţii pentru care nu se dispune măsura carantinei sau a izolării au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani", prevede legea.

VEZI ȘI: Eliberarea deciziilor de carantină sau izolare și a concediilor medicale. Ministerul Sănătății, precizări

Cum se acordă indemnizațiilePotrivit actului normativ, indemnizaţiile se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie care a luat în evidenţă şi a monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii şi durata monitorizării.

Durata de acordare a indemnizaţiei este corespunzătoare numărului de zile calendaristice aferente duratei concediului medical stabilite de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie.

Cuantumul indemnizației"Cuantumul brut al indemnizaţiei este 100% din baza de calcul şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate", mai spune legea.

Actul normativ stipulează că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor modifica Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1311/2017, cu modificările şi completările ulterioare. 

VEZI ȘI: Îngrijitorii bolnavilor de cancer vor putea beneficia de indemnizație, concediu şi consultații psihologice gratuite. Vezi condițiile!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?