Complexul Energetic Oltenia a anunțat carierele care  se închid până în 2025
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Carierele Peşteana, Husnicioara şi Lupoaia vor fi închise până în 2025
Carierele Peşteana, Husnicioara şi Lupoaia vor fi închise până în 2025
Complexul Energetic Oltenia a anunţat că singurele cariere pe care le va închide în următorii cinci ani sunt cele care îşi vor epuiza resursele sau cele a căror operare va deveni ineficientă din cauza costurilor foarte mari.

"Singurele cariere care se vor închide până în anul 2025 sunt acelea care îşi vor epuiza resursele în această perioadă sau cele a căror operare va deveni ineficientă din cauza costurilor foarte mari. În această situaţie se regăsesc carierele Peşteana, Husnicioara şi Lupoaia.

Personalul existent în aceste cariere în 2025 rămas după ieşirea la pensie a unui număr considerabil de angajaţi, va fi redistribuit în celelalte cariere pentru functionarea acestora la capacitate, în vederea asigurării necesarului de cărbune pentru termocentralele Rovinari şi Turceni", a anunţat Complexul Energetic Oltenia.

De asemenea, din 2026, carierele Jilţ Sud şi Jilţ Nord se vor reorganiza într-o singură carieră, la fel şi carierele Tismana şi Pinoasa.

"Necesarul de lignit pentru asigurarea funcţionării grupurilor energetice pe cărbune (trei grupuri în Rovinari şi două în Turceni) va fi asigurat din perimetrele Roşia si Tismana-Pinoasa pentru Rovinari, iar pentru Turceni va fi asigurat din perimetrele Jilţ si Roşiuţa", mai precizează compania.

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia - CEO, unul dintre cei mai mari producători naţionali de electricitate, include închiderea etapizată a unor capacităţi de producţie şi exploatări miniere, externalizarea unor activităţi, investiţii în parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari şi Işalniţa, modernizarea microhidrocentralei de la Turceni. Construirea noilor capacităţi de producţie va presupune crearea de noi locuri de muncă, însă pe durata procesului de tranziţie, pe măsură ce se vor optimiza capacităţile de productie, va avea loc o recalibrare a costurilor care va conduce la o ajustare a personalului la noul model de afacere, acţune care va fi realizată prin pensionare, reconversie sau disponibilizare voluntară. Planul va fi transmis Comisiei Europene de către reprezentanţii companiei şi ai Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin Consiliul Concurenţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel