Companiile de telefonie, obligate să transmită localizarea apelantului la 112
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Companiile de telecomunicaţii trebuie să transmită gratuit serviciilor de urgenţă localizarea apelantului la 112, a decis justiţia europeană.  

Companiile din sectorul telecomunicaţiilor trebuie să transmită gratuit serviciilor de urgenţă contactate prin numărul 112 informaţiile de localizare a apelantului, chiar dacă telefonul acestuia nu are cartelă SIM, a decis joi justiţia europeană, relatează AFP.

Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a dat acest verdict după moartea în Lituania în anul 2013 a unei fete în vârstă de 17 ani, care a fost răpită, violată şi arsă de vie în portbagajul unei maşini.

Înaintea morţii sale, ea apelase de vreo zece ori de pe telefonul său mobil la numărul 112 pentru a cere ajutor, dar nu a putut fi localizată.

Justiția europeană a fost sesizată 

Rudele fetei au sesizat justiţia europeană, estimând Lituania că nu a pus corect în practică o directivă europeană din anul 2002. Această directivă prevede că statele membre trebuie să vegheze ca societăţile din sectorul telecomunicaţiilor să pună gratuit la dispoziţia autorităţii care gestionează apelurile la 112 informaţiile ce privesc localizarea apelantului imediat ce apelul parvine respectivei autorităţi.

În prezent, conform asociaţiei numărului european de urgenţă (EENA), în opt state ale UE numărul 112 nu poate fi apelat fără o cartelă SIM. Această decizie datează dintr-o perioadă în care li se dădeau copiilor mici telefoane vechi pentru a se juca, dar de pe care putea fi apelat numărul 112, ceea ce a condus la un val de apeluri inoportune la 112. Prin urmare, unele ţări au decis să nu mai facă accesibil numărul 112 fără cartelă SIM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel