Data publicării:
Comitetul pentru salvgardarea Hotelului Concordia, apel către Nicușor Dan. Manifest în zi istorică
Comitetul pentru salvgardarea Hotelului Concordia a făcut, prin intermediul DC News, un apel la adresa primarului general al Capitalei, Nicușor Dan.
„Comitetul pentru salvgardarea Hotelului Concordia”, format la inițiativa mai multor istorici, în frunte cu acad. Răzvan Theodorescu și cu profesorii Alexandru Radu, Adrian Cioroianu, Bogdan Murgescu și Adrian Niculescu, cere noului primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, să acționeze grabnic pentru a salva această clădire istorică de interes național.
Demersul Comitetului are în vedere organizarea unui muzeu al Unirii, în București.
Apelul Comitetului pentru salvgardarea Hotelului Concordia
„În această zi simbolică de 24 ianuarie, în numele Comitetului pentru salvarea și reabilitarea Hotelului Concordia din strada Smârdan nr. 39, constituit în urmă cu mai mulți ani la inițiativa acad. prof. Răzvan Theodorescu, prof. dr. Alexandru Radu, prof. dr. Adrian Cioroianu, prof. dr. Bogdan Murgescu și a subsemnatului, conf. dr. Adrian Niculescu, facem apel către noul primar al Bucureștiului, domnul Nicușor Dan, să ne ajute în demersurile noastre și să întreprindă tot ceea ce este posibil, în noua calitate a domniei sale de primar general, fiind cunoscut ca un activ militant pentru păstrarea patrimoniului istoric al Bucureștiului.
Hotelul Concordia este locul în care, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, s-a hotărât alegerea și la București a lui Alexandru Ioan Cuza (deja ales în Moldova pe 5 ianuarie), împlinindu-se astfel pasul hotărâtor spre Unire. Acest fapt se citește și pe o placă memorială amplasată pe actuala clădire care se află însă, din păcate, într-o stare avansată de degradare. Menționăm că, tot la Hotelul Concordia, a avut loc și un alt episod major din istoria României, respectiv redactarea și semnarea primului „program comun” (la inițiativa lui C. A. Rosetti) de coagulare a tuturor grupărilor liberale sub numele de „Programul de la Concordia” (februarie 1867), ceea ce a constituit cel dintâi pas către nașterea Partidului Liberal, moment cunoscut drept Coaliția de la Mazar Pașa - 1875.”, se arată în apelul Comitetului către Nicușor Dan, semnat în numele acestuia de către conf. dr. Adrian Niculescu, profesor de istorie la SNSPA.
Pentru o informație mai clară, Adrian Niculescu precizează că „denumirea PNL a fost adoptată abia în 1892, la Congresul acestui partid de la Iași.”
După știința Comitetului, „clădirea Hotelului Concordia se află în domeniul privat. Ideal ar fi să se facă în acest caz, dacă este posibil, o naționalizare în interes public, evident cu o corectă despăgubire, pentru a fi organizat și la București un muzeu al Unirii.
Comitetul reamintește faptul că momentul 24 ianuarie este Ziua Unirii, însă la București și nu la Iași, contrar opiniei curente! Adevăratul moment al Iașiului e pe 5 ianuarie.”, ne-a mai spus Adrian Niculescu, care a semnat apelul în numele Comitetului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News