Comisia UE: Meta a încălcat regulile europene antitrust
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Compania americană ar fi abuzat de dominația sa pe piață legând serviciul său de reclame online Facebook Marketplace cu rețeaua sa socială personală Facebook.

Potrivit Comisiei UE, platforma Meta, proprietar al Facebook și Instagram ar fi încălcat normele antitrust ale UE. Opinia preliminară, conform căreia compania americană ar fi denaturat concurența pe piețele online, a fost deja notificată Meta, scrie Agenzia Nova.

În evaluarea sa, Comisia UE consideră că Meta este dominantă pe piața rețelelor sociale personale, care se extinde în toată Europa, precum și pe piețele naționale de publicitate afișată online pe rețelele sociale.

Compania americană ar fi abuzat de dominația sa pe piață legând serviciul de reclame online Facebook Marketplace cu rețeaua de socializare personală Facebook.

În acest fel, utilizatorii Facebook ar avea automat acces la Facebook Marketplace, indiferent dacă doresc sau nu. Comisia este îngrijorată de faptul că toți concurenții comerciali ar putea fi excluși de la serviciu, deoarece legătura oferă Facebook Marketplace un avantaj substanțial de distribuție, pe care concurenții nu îl pot exploata.

În al doilea rând, compania lui Mark Zuckerberg ar impune unilateral condiții comerciale neloiale serviciilor de reclame online concurente care fac publicitate pe Facebook sau Instagram. 

În avizul comunicat, executivul UE se teme că termenii și condițiile care autorizează Meta să utilizeze datele publicitare ale concurenței în beneficiul Facebook Marketplace sunt nejustificate, disproporționate și inutile pentru furnizarea de servicii de publicitate online pe platformele Meta. Astfel de condiții ar impune o povară concurenților de care ar beneficia doar Facebook Marketplace.

Dacă ar fi confirmate, aceste practici ar încălca articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care interzice abuzul de poziție dominantă pe piață. Trimiterea unei comunicări a obiecțiilor nu prejudiciază rezultatul anchetei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel