Comisia juridică:Expoziţie permanentă cu titlul 'Senatul României, instituţie marcantă pentru istoria statului modern român'
Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a inaugurat, marţi, expoziţia permanentă cu titlul 'Senatul României, instituţie marcantă pentru istoria statului modern român', cu o tematică dedicată documentelor juridice relevante pentru activitatea Camerei superioare a Parlamentului. Pentru a ilustra rolul reprezentativ, deliberativ, de legiferare şi de control parlamentar al Senatului României, au fost selectate 22 de documente emise sau aflate pe circuitul acestei Camere în momente esenţiale din istoria democraţiei româneşti, care îşi asumă rolul activ de a tempera eventualele excese de putere, încă de la înfiinţarea sa. 'Mă uitam pe discursuri parlamentare, pe iniţiativele legislative. E o plăcere să le citeşti, să le vezi, e o plăcere să înveţi din lucruri. Nouă ni se pare că descoperim acum apa, a fost descoperită mult mai demult şi într-o formă care arată eleganţă, ţinută, aşa cum ar trebuie să fie Comisia juridică. Nu am vrut să sperii pe nimeni să punem în circuitul de vizitare a Parlamentului sala Comisiei juridice, dar având în vedere faptul că anul trecut Comisia juridică a emis cele mai multe rapoarte şi avize, sunt foarte mulţi oameni care vin aici şi am zis că e păcat să nu ne încărcăm şi de istoria Senatului, care, după cum vedeţi, chiar şi aici pe pereţi este legată foarte puternic de istoria României', a declarat iniţiatorul expoziţiei, preşedintele Comisiei juridice, senatorul Robert Cazanciuc.
Carmen Mihaiu, directorul Bibliotecii Naţionale, a relevat importanţa fondurilor acestei instituţii, care au constituit una din sursele documentare ale expoziţiei care reuneşte documente şi acte care au stat la baza creării statului constituţional modern. 'Expoziţia reprezintă mai mult decât o istorie a Senatului, aceasta punctează de fapt câteva repere din istoria României, reamintind importanţa şi responsabilitatea care îi revine acestei Camere a Parlamentului'. La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a pledat pentru acordarea unui nume sălii care adăposteşte Comisia juridică şi expoziţia şi care reprezintă un nume de referinţă în funcţionarea politică a Senatului, menţionând că evenimentul se înscrie într-o încercare de a pune în valoare istoria instituţiei şi tradiţiile parlamentare.
'În anul 2014, Senatul a sărbătorit 150 de ani de la înfiinţare, iar documentul este chiar aici, pe unul din tablouri. Am fost recent la Paris, la o conferinţă şi tema acestei conferinţe a fost bicameralismul, utilitatea lui. Senatul a fost considerat ca o instituţie care să tempereze excesele Camerei inferioare, a Camerei Deputaţilor, unde şi dezbaterile, dar şi oamenii sunt câteodată mult prea tumultuoşi (...). Sper ca şi ceilalţi colegi ai noştri să se inspire şi să facă lucruri asemănătoare, pentru că avem nevoie, fără îndoială, de această componentă care să sublinieze istoria instituţiei noastre', a susţinut Tăriceanu. În galerie pot fi regăsite copii digitalizate ale unor documente originale, selectate din colecţiile speciale ale Bibliotecii Naţionale a României şi Arhivelor Naţionale ale României. Astfel, pot fi regăsite documentele juridice care au perfectat cele mai importante momente din istoria României moderne, precum adoptarea unor legi care au modernizat statul român, Declaraţia de Independenţă din 9 mai 1877, proclamarea Regatului sau actele de unire a provinciilor revenite la ţara-mamă. La eveniment au participat parlamentari, avocaţi, personalităţi culturale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News